КРАЈИШНИК: ПРОСЈЕЧНА ПЛАТА У СРПСКОЈ ПОРАСЛА ЗАХВАЉУЈУЋИ МЈЕРАМА ВЛАДЕ РС

0
18

Предсједник Фискалног савјета Републике Српске Миленко Крајишник изјавио је да је расла просјечна плата у 2020. години, захваљујући мјерама Владе Републике Српске и без обзира на тешкоће које су задесиле привреду због пандемије вируса корона.

„Просјечна плата расла је и под притиском недостатка радне снаге. Нисам сигуран да је баш продуктивност или конкурентност битно појачана јер су услови пословања у пандемији вируса корона били врло тешки“, рекао је Срни Крајишник.

Према његовим ријечима, да није било вируса корона у прошлој години, просјечна плата у Републици Српској кретала би се око 1.000 КМ на крају 2020. године.

„Мислим да просјечна плата чак и није много испод тога. Према посљедњим подацима Завода за статистику за децембар, чини ми се да је расла шест одсто у реалном износу у односу на децембар 2019. године, а што је добар раст у условима пословања“, рекао је Крајишник.

Он је рекао да су Република Српска и БиХ још земља ниског дохотка. Крајишник је истакао да је раст плата значајан јер поправља стандард становништва, па ће тиме бити смањен притисак за одлазак радне снаге у иностранство.

„Пораст плата и пораст дохотка повећава општи ниво потражње у земљи, а што је први услов за привредни опоравак земље и развој“, каже Крајишник.

Према подацима Републичког завода за статистику, просјечна нето плата у Српској у прошлој години износила је 956 КМ, а просјечна бруто плата 1.485 КМ.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име