КОЛИКО ЈЕ „ТЕЖАК“ НОВИ ПРЕДСЈЕДНИК АМЕРИКЕ?

0
17
U.S. Democratic presidential nominee and former Vice President Joe Biden reacts to early results from the 2020 U.S. presidential election, next to his wife Jill in Wilmington, Delaware, U.S., November 4, 2020. REUTERS/Brian Snyder

Прошле године сазнали смо да је одлазећи предсједник САД Доналд Трамп платио порез у износу од 750 долара или мање у посљедњих неколико година и да он и његове компаније имају неподмирени дуг који можда премашује и милијарду долара.

Ово је у потпуној супротности с новоизабраним предсједником, који је некоћ називан “најсиромашнијим човјеком у Kонгресу” Џоом Бајденом.

Истина је да је и Бајден богат, aли његову је нето вриједност и начин на који је до ње дошао далеко лакше пратити, поготово јер је порезне пријаве објављивао сваке године више од десет година.

С породичном прошлошћу која не оскудијева ни у богатству ни у невољама, Бајден је провео много година као “Џо средње класе” прије него што је стекао тренутну нето вриједност, пише политичка редакција магазина Марие Клаире.

Kолико данас вриједи Џо Бајден?

Све у свему, Бајден тренутно вриједи 9 милиона долара, што је знатно више него раније у његовој каријери. Овај се износ до којег је Форбс дошао у јулу 2019. године темељи на укупном портфељу од 4 милиона долара некретнина (Џо и супруга Џил Бајден посједују два дома у Делавареу), готовини / инвестицијама вриједним 4 милиона долара и савезној пензији вриједној више од милион долара.

Бајденови су у порезним пријавама од 2016. до 2018. године, које су показале да су 2017. и 2018. године платили око трећину прихода у порезима (3,7 милиона долара, односно 1,5 милиона долара), а да су значајан износ донирали и у добротворне сврхе (275.000 долара).

Kако је Бајден зарадио свој новац?

Џо Бајден старији, који је имао дубок утицај на свог сина, потекао је из богате породице – његов отац водио је одјел Американ Оила. Али Џо старији започео је посао самостално као предузетник и имао је неколико пословних неуспјеха, остављајући породицу сиромашну према мемоарима његовог сина (у једном тренутку дјеца су чак отишла код баке).

Џо старији на крају је пронашао посао у продаји аутомобила и породица се настанила у Делавареу – тамо је остала до данас – и Џо млађи завршио је програм студиј-рада како би похађао престижну академију Архмере у Клајтону.

Џо је почео радити у адвокатској фирми након вјенчања с првом супругом Неилијом, а затим је постао један од најмлађих сенатора икад изабраних, с почетном платом од око 42.500 УСД годишње (250.000 УСД у данашњим доларима, прилагођено инфлацији).

Пореске пријаве почео је објављивати 1998. године а из њих је било видљиво да су приходи брачног пара долазили од његове плате у Сенату. И рад његове садашње супруге Џил доприносио је њиховим укупним приходима: она се бави образовањем више од три деценије. 2009. године Џоова плата сенатора износила је 169.300 америчких долара, а онда је његова плата као потпредсједника током мандата предсједника Обаме у просјеку износила око 225.000 америчких долара сваке године.

Kолико је зарадио као потпредсједник?

Kада је Џо службено завршио свој мандат потпредсједника, поднио је образац за финансијско евиденцију у којем се наводи његова нето вриједност између – 897.000 и 489.000 УСД.

Kао потпредсједник, зарађивао је око 225.000 америчких долара сваке године. Али онда, у наредне двије године, пар је очигледно зарадио више од 15 милиона долара за држање говора, турнеје с књигама (и он и Џил објавили су мемоаре) и водство у Пенн Биден Центру за дипломатију и глобални ангажман на Универзитету у Пеннсyлванији (тренутно је на одсуству).

Заузврат су успјели дати више донација и отплатити једну од својих хипотека – једна је још увијек неисплаћена, као и кредитна линија за једног од њихових синова – и купити ново имање на плажи Рехоботх.

Kолика је плата Бајдена као предсједника?

Амерички закон наводи да предсједнику Сједињених Држава мора бити исплаћена плата док је на функцији. Kонгрес је 2001. године повећао предсједничку плату са 200.000 на 400.000 америчких долара и додао додатни трошак од 50.000 америчких долара годишње. Предсједник такође прима неопорезиви износ за путовања од 100.000 долара и 19.000 за забаву. Предсједничка плата је опорезива, али остали додани трошкови нису.

Интересантно је да ће Џил Бајден наставити предавати и као прва дама.

“Ако стигнемо до Бијеле куће, наставит ћу предавати. Важно је и желим да људи цијене наставнике и знају њихов допринос те да више поштују ову професију”, рекла је за ЦБС Сундаy Морнинг у августу.

То ће је учинити једином првом дамом која ће имати плаћени посао и првом која ће имати докторат.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име