ТРИДЕСЕТ РУПА КОД ПЕТРИЊЕ НАСТАЛЕ ПОСЛИЈЕ ЗЕМЉОТРЕСА

0
23

ПЕТРИЊА – Највећа рупа која се отворила у земљи у хрватском селу Меченчани, код Петриње послије земљотреса на том подручју, и даље се шири.

Рупа, ширине двадесетак и дубине од најмање пет метара, ограђена је и послије геолошких испитивања биће одлучено о евентуалној санацији, утврдили су данас геолози.

„Ријеч је о урушавању насталом комбинацијом суфозије и окршавања кречњачке стијене испод тла натопљеног водом. Испиру се ситне честице и стварају шупљине, а потрес је био окидач да се ово догоди у оваквим размјерама“, рекао је за Хину Јосип Терзић, начелник Завода за хидрогеологију и инжењерску геологију Хрватског геолошког института.

Он је рекао и да је након обиласка подручја у околини села између Петриње и Хрватске Костајнице пријављено тридесетак рупа од којих су и неке у непосредној близини кућа, или као ова највећа, на њиви.

Додао је и да ће се ускоро на ширем подручју снимати стање беспилотним летјелицама како би се утврдило да ли има и више рупа у земљи у околини.

„Полиција је оградила рупу и то је све што се могло урадитити у овом тренутку. Што се тиче санације, геолози ће након својих истраживања проследити податке геотехничарима и грађевинарима који ће, по правилима своје струке, одлучити да ли је потребно и могу ли се уопште такве рупе санирати“, закључио је Терзић.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име