ПРОДУЖИТЕ СЕБИ ЖИВОТ: ТЕХНИКА ПРАВИЛНОГ ДИСАЊА

0
13

Већина људи не користи пун капацитет плућа, што може да доведе до акумулације токсина и лошег допремања кисеоника тијелу. Kао посљедица, могу да се јаве главобоља и вртоглавица, као и друге сметње и зато вам описујемо технику правилног удисања.

Инструктори јоге увијек ће вам рећи: „Ако желите да живите дуго, научите правилно да дишете“. Мирно и дубоко дисање битан је предуслов психофизичке опуштености и душевног мира. Један од битних захтјева повратка здравом животу управо је потреба за правилним и здравим дисањем. Истинско учење дисања почиње нечим што представља битан и логичан предуслов – физичким вјежбама којима се јачају и ангажују сви они бројни мишићи који су активни у процесу дисања: дијафрагма, трбушни и међуребарни, али и мишићи грудног коша и леђа, па чак и лица и носа.

Посљедице лошег дисања
Највећа грешка људи је форсирање грудног плитког дисања уместо трбушног, што има за директну последицу мању количину свежег ваздуха у плућима. То значи и лошије допремање кисеоника у телу због чињенице да таквим дисањем ваздух не долази до дубоких доњих дијелова плућа чије су алвеоле у додиру с већим бројем капилара.

Продужено неадекватно дисање може да доведе до лошијег метаболизма, а посљедично и до осјећаја мањка енергије, слабијег памћења и слабијег рада мозга, као и пада концентрације. Такође, то повећава стрес јер неправилно дисање неће омогућити опуштање симпатикуса, дијела аутономног нервног система који је задужен за стимулацију у случајевима опасности. Неисправно дисање може довести до акумулације токсина, а као последица тога, могу да се јаве главобоља, вртоглавица и неке друге сметње узроковане смањењем функције плућа.

Исправно трбушно дисање
Kод трбушног дисања доњи дио грудног коша се шири, а доњи дио плућа испуњава ваздухом, будући да се стомак при удисању надувава. Ипак, многи људи, а посебно међу њима жене, веома мало користе трбушно дисање. Требало би научити овај начин дисања, јер тек тада можемо дисањем постићи већи плућни капацитет, док код дисања кључном кости дах је кратак и самим тим превише површински. Овај начин дисања најчешће је узрокован нервозом, психичким напором или стресом.

Техника удисања за почетнике

  1. Лезите на леђа на равну површину, можете и на кревет, и савијте колена. Можете да ставите јастук под главу и колена ако желите да вам буде удобније.
  2. Једну руку ставите на горњи дио грудног коша а другу на стомак, одмах испод ребара. Удахните полако кроз нос, дозволите ваздуху да уђе дубоко према доњем делу стомака. Рука на грудима требало би да остане непомична, а она на стомаку требало би да се подигне.
  3. Стегните трбушне мишиће и допустите им да упадну према шупљини издисајем кроз уста. Вјежбајте три пута дневно по пет минута.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име