ПРЕПОРУКЕ ГРАЂАНИМА НАКОН ЗЕМЉОТРЕСА

0
104

Милан Новитовић, директор Републичке управе цивилне заштите, рекао је да је након снажног земљотреса који је погодио Хрватску, а осјетио се и у Српској и БиХ, препорука грађанима да буду на отвореном простору, односно изван објеката.

„Не знамо шта ће се догодити у наредном периоду, да ли ће се наставити подрхтавање тла, или ће се стабилизовати. У том ишчекивању увијек је боље бити на отвореном простору, него у објекту“, навео је Новитовић.

Истакао је да је препорука да грађани нигдје не излазе уколико се у моменту земљотреса задесе у објекту.

„У тренутку самог земљотреса, нема напуштања објекта, већ у њему користите оно чиме би могли да се заштите, као што су шток, носећа греда, сто и тако даље. У вријеме стабилизације и очекивања новог подрхтавања тла, препорука је да се не буде у објекту него на површинама које су отворене“, истакао је Новитовић у изјави за „Независне новине“.

Новитовић је нагласио да су са тренутном ситуацијомм уз њега, упућени и командант Штаба за ванредсне ситуације Радован Вишковић, те замјеник команданта Драган Лукач.

„Наш тим за интервенције у оваквим ситуацијама је активиран“, рекао је Новитовић у изјави за „Независне“.

Истакао је да се земљотрес, осим западног дијела Српске, осјетио и шире, укључујући и Источно Сарајево.

Према његовим ријечима, још нема званичних информација о евентуалној штету у Српској усљед земљотреса те да ће то бити утврђено у наредних сат до два.

„У случају потребе ћемо одржати и вечерас сједницу Штаба за ванредне ситуације. Ускоро ћемо изаћи и са упуством да спријечимо било какву појаву панике“, навео је Новитовић.

Kако је нагласио наш саговорник, када је ријеч о капацитетима Републичке управе цивилне заштите, сви су у приправности.

„Kолико су потребни и када ће бити у Бањалуци или било ком граду у Српској, процјењиваћемо даље ситуацију. Што се тиче неких предвиђања да ли ће бити, да, биће. У ком интензитету, већем или слабијем, то нико не зна. Подрхватање тла је такво да, од оног првог дана подрхтавања које се догодило у Петрињи, може да траје и до седам дана. Али нема ни мјеста ни разлога за било какву панику“, навео је Новитовић.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име