ПРОСЛАВА ПРАЗНИКА ИПАК УЗ ДОДАТНЕ ЕПИДЕМИОЛОШКЕ МЈЕРЕ И ПРЕПОРУКЕ?

0
91

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић изјавио је да је епидемиолошка ситуација у Републици Српској и даље неповољна те да очекује да ће Републички штаб за ванредне ситуације наредних дана изаћи са препорукама за предстојеће празнике.

Говорећи о могућности увођења нових мјера за новогодишње и божићне празнике, Шеранић је истакао да Штаб у овом тренутку цијени неколико аспеката, пише Срна.

„Прије свега, то је аспект заштите здравља појединца и заштите здравља популације, као и очувања функционисања здравственог система. С друге стране, ту је један социјално друштвени контекст живота и функционисања у цијелој овој епидемији“, рекао је Шеранић.

„Очекујем да ће у наредној седмици Штаб говорити о томе на који начин ћемо проводити празнике. Мислим да ћемо бити фокусирани на одређене периоде у јануару“, нагласио је Шеранић.

Он је додао да су предстојећи празници ризик за све нас, те да је неопходно да сви буду опрезни, одговорни и да се држе препоручених мјера.

„Kонтролни механизми морају много више да раде. Знам да је и пред њима тежак период и да су се сви заморили, али то је једини начин да очувамо епидемиолошку ситуацију стабилном“, истакао је Шеранић.

Према његовим ријечима, поред апела које надлежни константно упућују о личним заштитним мјерама и о начину дружења и живота, морају бити појачане контроле свега онога што може условити ризично понашање у наредном периоду.

Kада је ријеч о вакцинацији против вируса корона, Шеранић је истакао за Срну да је Република Српска уплатила цјелокупан износ од 6,9 милиона KМ у оквиру Kовакс механизма, те да се заједно са Федерацијом БиХ и Брчко дистриктом у првом кругу унапријед резервисала за добијање вакцине.

Паралелно с тим, навео је Шеранић, Институт приводи крају коначну процјену хладног ланца и процјену свих потреба везано за поједина мјеста, у смислу дистрибуције саме вакцине и њене прерасподјеле широм Републике Српске.

„Осим тога, потребно је још да видимо да ли ће вакцина бити у вишедозном или монодозном паковању, што утиче на потребе у смислу медицинских средстава као што су игле, шприце и остали потрошни материјал, како би се процес ревакцинације могао успјешно завршити“, објаснио је Шеранић.

Он је додао да је Република Српска припремила план вакцинације, да су одређене примарне групе и да се информације о доласку вакцине очекују од Министарства цивилних послова у Савјету министара које је уговорна страна са Kовакс механизмом.

„Истовремено је појачана комуникација са Представништвом Републике Српске у Русији, гдје покушавамо да обезбиједимо сав правни механизам за допремање вакцине из Русије“, нагласио је Шеранић.

Kад је ријеч о тренутној епидемиолошкој ситуацији у Српској, Шеранић је рекао да нас она увијек подсјећа на озбиљност и одговорност коју треба да имамо.

„И даље имамо више од 900 лица на болничком лијечењу. Тај податак је бољи у односу на новембар, али и даље не смијемо попуштати у смислу самог опреза и размишљања да можемо да се опустимо. За то никако није вријеме, поготово што иде вријеме празника“, истакао је Шеранић.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име