ЗА НОВУ ГОДИНУ И БОЖИЋ БЕЗ ПООШТРЕНИХ МЈЕРА

0
85

До 15. јануара забрањују се сва јавна окупљања у групама већим од 50 људи, музика уживо и приватна окупљања за више од десет људи.

Ове мјере донио је Републички штаб за ванредне ситуације на данашњој сједници. Овом одлуком продужене су већ постојеће мјере забране које су на снази у Републици Српској.

Угоститељи могу радити у периоду од шест до 22 часа. Драгстори у периоду од 22 часа до шест часова путем шалтерске продаје. До 15. јануара забрањена је продаја алкохолних пића свим привредним субјектима, у времену од 22 до 6 часова.

Републички штаб је констатовао да су грађани показали висок степен одговорности и солидарности протеклих празничних дана, те апеловао да и предстојеће вјерске и новогодишње празнике проведу поштујући све прописане мјере заштите од вируса корона.

Субјекти који обављају регистровану дјелатност дужни су да услове за обављање дјелатности прилагоде мјерама прописаним од стране ЈЗУ „Института за јавно здравство Републике Српске“ за спречавање појаве и ширења ЦОВИД-19 болести на радном мјесту.

Субјекти који пружају услуге из области угоститељства, умјетности и забаве (биоскопи, позоришта, музеји и сл.) дужни су да организују свој рад уз примјену прописаних епидемиолошких мјера од стране ЈЗУ „Института за јавно здравство Републике Српске“, са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од површине простора и уз обавезно поштовање прописане физичке дистанце, те да на улазу у објекат поставе обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у односу на његову површину.

Субјекти који обављају регистровану дјелатност могу самостално обављати дезинфекцију пословних просторија у складу са упутством ЈЗУ „Институт за јавно здравство Републике Српске“.

Републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлашћења дужни су, према Закључку, организовати свој рад са грађанима тако да на улазу у службене просторије ограниче број особа које истовремено могу да уђу и бораве у просторијама органа. Такође, дужни су одржавати растојање особа у затвореним просторима од најмање два метра, уз благовремено предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене и омогућити рад шалтер сале и матичне службе у јединицама локалне самоуправе уз обезбјеђење физичке провидне баријере на радном мјесту која пружа довољну заштиту запосленом и кориснику.

Правни субјекти као и републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлашћења требају организовати рад од куће за раднике за послове за које је то могуће.

Републички штаб за ванредне ситуације данас је донио и Закључак о распођели контејнера јавним здравственим установама у Републици Српској којим је одобрена распођела контејнера Домовима здравља Бањалука и Приједор, који ће бити намјенски употребљени за збрињавање заражених вирусом „Сарс-Цов-2“ и обољелих од ЦОВИД-19. За реализацију овог закључка задужује се Републичка управа цивилне заштите Републике Српске.

Републички штаб за ванредне ситуације данас је донио и Закључак о донацији личне заштитне опреме јавним здравственим установама с циљем заштите запослених и превенције ширења, сузбијања и отклањања вируса САРС-ЦоВ-2. За реализацију овог закључка задужен је Фонд здравственог осигурања РС.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име