СНИЈЕГ СТИЖЕ НАРЕДНОГ ВИКЕНДА, ЗАБИЈЕЛИЋЕ СЕ ЗА БОЖИЋ

0
89

Сњежне падавине Републику Српску очекују наредног викенда, Новогодишња ноћ биће сува, али би Божић 7. јануара могао да се забијели, речено је Срни у Републичком хидрометеоролошком заводу.

Метеоролог Игор Kовачић је навео да ће послије вишедневног периода са стабилним али тмурним временом у седмици која слиједи све више јачати јужно и југозападно струјање ваздуха, које ће разбити ниску облачност на сјеверу и поново донијети сунчане периоде.

„У овим предјелима их стварно дуго већ нисмо видјели, а такав је био и новембар који је имао само шест сунчаних дана“, рекао је Kовачић.

Он је истакао да ће јужно струјање донијети затопљење, па ће температура ваздуха бити нешто виша све до средине наредне седмице.

Утицај хладног фронта са сјевера и сјеверозапада очекује се између 24. и 25. децембра, а уз захлађење и нижу температуре, Kовачић најављује нешто обилније падавине и снијег.

„Већ 26. децембра у већини крајева имаћемо сњежни покривач, у планинама може бити и већи, за сада су то висине између 20 и 30 центиметара снијега“, рекао је Kовачић, који је додао да ће се временска прогноза још кориговати, јер је тешко предвидјети тачну висину снијега.

Према његовим ријечима, 27. и 28. децембра јутра ће бити сува са мразем, а током дана ће уз јужно струјање поново накратко затоплити.

Kовачић је навео да ће 29. и 30. децембра доћи до малог отопљења, па и смањења снијежног покривача, који ће се на планинама дуже задржавати, а најмање на сјеверу.

Новогодишња ноћ ће, према садашњим прогнозама, бити без падавина са температуром ваздуха нешто изнад нуле, али се нове падавине већ очекују 1. јануара и то током пријеподнева.

„Падавине ће почети са кишом на југу, а затим ће се проширити на сјевер и поново ће постојати услови за снијег“, додао је Kовачић, који је напоменуо да је несигурно причати и о новом сњежном покривачу.

Он је навео да ће тај период бити са чешћом појавом кише будући да нови поремећај времена долази 4. јануара, па ће за Божић, 7. јануара, постојати услови за снијег.

Сигурно је, напоменуо је, да ће до 10. или 11. јануара бити период и хладнијег времена и услова за падавине, па и снијега, а потом ће наступити период пораста температуре ваздуха која ће бити изнад просјека за јануар.

Kовачић је истакао да нова захлађења треба очекивати крајем јануара и почетком фебруара који би требало да донесе већи пад температуре, израженије минусе.

„Мора постојати период са доста нижом температуром да зима покаже своје зубе“, рекао је је Kовачић.

Потом, додао је, опет слиједи период нешто више температуре и стабилнијег времена, да би се крајем фебруара и почетком марта појавио период када би требало да буде снијега и ниске температуре ваздуха.

„Из свега тога требало би да изађемо послије 15,17. марта. Све у свему зима ће бити доста изражена у смислу промјене временских стања“, нагласио је Kовачић.

Kовачић је подсјетио да зима на ове просторе стиже сутра и трајаће до 20. марта када наступа прољеће.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име