ДОДИК: СПРЕМА СЕ ОРКАН НАПАДА НА СРПСКУ

0
50

Предсједавајући и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик позвао је Србе из Републике Српске, који раде у заједничким институцијама, да се чувају у Сарајеву и врате у Српску како би био постигнут нови договор о понашању у овом граду.

Додик је након данашњег састанка у Бањалуци са предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић и предсједником Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) Миланом Тегелтијом, а поводом пријетњи Тегелтији, оцијенио да се припрема оркан напада на Српску, који почиње причом о ВСТС-у.

– Припрема се оркан напада на Српску који почиње овом причом. Наша шанса је да се окупимо око наших институција и да се манифестују они који желе да бране Српску. Вријеме је и за сједницу Народне скупштине Републике Српске о свему овоме, као и да затражимо да ситуацију у БиХ разматрају Скупштина Србије и Хрватски сабор као супотписници Дејтонског мировног споразума – рекао је Додик.

Он је нагласио да не постоје безбједносни услови за рад Тегелтије у ВСТС-у јер му се пријети смрћу и нагласио да се са таквим стварима суочавају сви Срби који у Сарајеву раде у интересу Српске.

– ВСТС је наметнуто и неуставно тијело за обрачун са Српском. Тегелтију желе да истјерају из ВСТС-а и шаљу му поруку да ће га убити, што је недопустиво – рекао је Додик.

Он је истакао да кадровима из Српске није сигурно да раде у Сарајеву и да им се пријети свакодневно.

Додик каже да су пријетње, покушаји и угрожавање Тегелтијиног живота достигли тај ниво у којем Република Српска више не може да гарантује атмосферу у којој би могао да обавља посао.

– У позицији смо да кажемо да кадрови из Српске, који спроводе политику Републике Српске, остају часни. Они Срби који прихватају да буду поданици политикама које се намећу из политичког Сарајева и међународне заједнице су продани и купљени – рекао је Додик.

Он је подсјетио да се из СДА често могло чути да је правосуђе за њих изгубљено и да им га треба вратити.

– Кадровима из Републике Српске, па и мени, у Сарајеву није сигурно и то јавност мора да зна. Република Српска је спремна да гарантује безбједност свима који у њој раде без обзира на националну припадност и кога представљају. Огорчени смо на пресуде судија Бошњака у правосудним институцијама у Српској, јер су типично политичке, усмјерене против Српске и такве судије су извршиоци радова политичког Сарајева – додао је Додик.

Према његовим ријечима, Тегелтијин случај није одвојен, јер постоји општа харанга за припрему атмосфере након доласка Џозефа Баједна на мјесто предсједника САД и нове администрације ове земље.

– Покушавају се застрашити људи неким новим концептима. У САД данас засједа спољнополитички одобор Конгреса гдје су главни извјестиоци Медлин Олбрајт и Данијел Сервер – познати промовиста муслимана у свијету, а поготово ових овдје, и Јануш Бугајски који је оспоравао Републику Српску – навео је Додик, који је и лидер СНСД-а.

Додик напомиње да они предлажу државни удар у БиХ којим се треба промијенити укупни политички и уставни поредак.

– Они који се томе супротстављају треба да буду затворени, протјерани и елиминисани. Да би се то десило, прво морају овладати ВСТС-ом, затим тужилштвима на нивоу БиХ, а има назнака да желе да врате стране судије и тужиоце и јасно је куда све иде. Ово је дио плана потпуног рушења Републике Српске и без обзира на побједу СНСД-а у 44 општине и повећања број гласова, јер се само догађај у Бањалуци проглашава општом појавом што није тачно – рекао је Додик.

Он каже да је Република Српска угрожена нападима од удруженог подухвата муслимана из Сарајева, дијела међународне заједнице јер се жели наметнути концепт грађанске земље, без уважавања два ентитета и три конститутивна народа.

– Ми који кажемо да подржавамо концепт од два ентитета и три конститутивна народа треба да будемо кажњени и склоњени како би био наметнут концепт Сарајева, односно прибављене нове надлежности – рекао је Додик.

Он је навео да Република Српска има елементе да се овоме супротстави, има уставну, законску позицији, народ и да ништа неће бити прихваћено што се нуди са стране.

– Желе да сачине нови закон о ВСТС-у и да у ово тијело бирају подобне, а да осталу реформу у правосуђу не треба спровести. Ово нећемо подржати и то ће бити наша прва мјера, јер је овај закон подвала Европљана који покушавају да створе што јаче институције на нивоу БиХ да би се обрачунали са, по њима, што слабијим институцијама Републике Српске. Наша воља мора да буде изражена у заштити Српске и само ће јачати – истакао је Додик.

Он је напоменуо да је спреман да разговара са представицима остала два народа у БиХ.

– Ако мисле да ће неко од Бајденових људи нама завртати руке, грдно се варају, бар што се тиче ове генерције људи. Зато што они знају да је то тако, тјерају Тегелтију да би добили послушне Србе, а највише сада Срба примају из Федерације БиХ – рекао је Додик и подсјетио да Обавјештајно-безбједносна агенција БиХ незаконито дјелује.

Приједлози Данијела Сервера биће најава државног удара

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да ће данашње излагање Данијела Сервера пред Комитетом за спољне послове Представничког дома америчког Конгреса, гдје би требало да изнесе своје приједлоге за БиХ, „бити најава државног удара од доказаног непријатеља Републике Српске“.На питање Срне да прокоментарише медијске наводе да ће на данашњем саслушању пред Конгресом учествовати Медлин Олбрајт, Јануш Бугајски и Данијел Сервер, који ће дати препоруке будућој администрацији Џоа Бајдена о томе какве би требало да заузму ставове у вези са земљама западног Балкана, Додик је рекао да Сервер у свом излагањем предлаже укидање Устава БиХ који је уз све мањкавости обезбиједио да се у БиХ одржи мир и етнички баланс, о којем су креатори Дејтонског споразума водили рачуна.

– Да је БиХ могла да опстане таква за какву се Сервер сада залаже, она би још 1995. године била тако конципирана. Грађански устав, о којем Сервер говори, могао би бити успостављен само уз рушење мира и увођење БиХ у дестабилизацију са несагледивим посљедицама. Сервер по овоме што видимо из медија позива на укидање конститутивних јединица БиХ, дакле на рушење БиХ од којих је она и састављена, за шта сам сигуран да не постоји интерес ни код актуелне ни будуће америчке администрације – истакао је Додик.

Он је указао да рушење БиХ није чак интерес ни оних који БиХ виде онако како је и Сервер види.

– Ако каже да нико изван БиХ не може реформисати њен Устав, нејасно је кога је видио у БиХ да има капацитет да реформише Устав како га он замишља. У Републици Српској не постоји капацитет за такве активности, без обзира које разлике постојале између власти и опозиције о бројним питањима. Ако Сервер мисли да би Република Српска нијемо посматрала своје укидање онда нити је добро научио прошлост ових простора нити реално сагледава актуелни тренутак – констатовао је Додик.

Он је оцијенио да се и оваква БиХ може квалификовати за чланство у ЕУ уколико домаћи политички актери уваже постојећи Устав и подјелу надлежности, јер БиХ није једина сложена држава на европском континенту, ни у ЕУ.

– САД су велика сила и сигуран сам да своју спољну политику не конципирају на машти квази аналитичара који су лобисти муслиманске политике у БиХ и који су својим ставовима у прошлости чешће одмагали него помагали – закључио је српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име