СТУДЕНТИ У БИХ СУ ПОЛИТИЧКИ ПАСИВНИ, НЕИНФОРМИСАНИ И СКЛОНИ ПРЕДРАСУДАМА

0
17

Више од половине студената, који су одговарали на питање „да ли је Дејтонски споразум положио испит“, признали су да овај документ нису прочитали, а новине чита свега један одсто младих академаца.

Истраживање, које су недавно провели студенти Факултета политичких наука у Бањалуци на свим јавним и неколикоприватних универзитета у цијелој БиХ, показало је студенти нису довољно и квалитетно информисани и да су политички пасивни.

Чак 75 одсто студената се информише искључиво путем интернета, а аутори истраживања упозоравају да би „у неким наредним истраживањима требало посветити пажњу анализи садржаја, који се преузимају са интернета“. Поставља се, наиме питање да ли студенти воде рачуна о томе шта читају или гледају преко интернета и коме и на основу чега вјерују.

Свега један одсто студената чита новине, док се њих 16 одсто информише путем телевизије. За осам осто студената извор информација је „разговор с другим људима“.

Ипак, на питање да ли себе сматрају довољно информисанима, 61 одсто испитаника је одговорило потврдно, што је по мишљењу истраживачког тима ипак недовољно, с обзиром на то да се ради о будућим академским грађанима.

И иначе, слаба информисаност студената, поготово на факултетима друштвених наука, је одавно озбиљан проблем.

Чак 15 одсто студената у БиХ признаје да су склони предрасудама и стереотипима.

Студенти се не могу подичити ни политичким ангажманом. На питање „да ли сте политички активни“ њих 28 одсто одговорило је са „не“, док додатних 54 одсто испитаника свој „активизам“ своди на гласање на изборима. На митинзима и протестима учествује свега три одсто студената.

Дакле, не буне се, мада нису задовољни ситуацијом у друштву.

Без обзира на националну и ентитеску припадност велика већина студената сматра да БиХ уништавају „популистичке политике и злоупотреба прошлости“, неравнотежа национаних интереса је проблем за њих 22 одсто, а пристрасност међународне заједнице за 18 одсто испитаника. Само шест одсто студената верује да је главни проблем у БиХ њен дејтонски устав.

Све у свему, само три одсто студената је задовољно ситуацијом у БиХ, показало је истраживање, које је проведено уз подршку Фондације “Фридрих Еберт” у БиХ.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име