ВОЗАЧИ ОПРЕЗ! ОД СУТРА ОБАВЕЗНА ЗИМСКА ОПРЕМА

0
14

У Републици Српској од сутра је обавезно посједовање и кориштење зимске опреме за сва моторна возила, без обзира на временске прилике, саопштено је из Министарства унутрашњих послова /МУП/ Српске.

Под зимском опремом подразумијевају се гуме са зимским профилом на сва четири точка /дубина профила најмање четири милиметра/ или гуме са љетним профилом /дубина профила најмање четири милиметра/ и прибор са одговарајућим ланцима за снијег који се постављају на погонске точкове.

За теретна моторна возила масе изнад 3,5 тоне и аутобусе зимска опрема укључује и лопату за снијег и врећу са пијеском.

Из МУП-а су напоменули да ниска температура, снијег и честе обилне кише неповољно дјелују на моторна возила, посебно када се интензивније користе.

„Због снијега или леда системи теже преносе снагу на површину коловоза, а ниска температура спречава нормалан рад мотора, црпи енергију из акумулатора или оштећује друге дијелове возила, што утиче на безбједност саобраћаја. Због тога савјетујемо возачима да на вријеме припреме возила за наступајућу зимску сезону и провјере техничку исправност, те тако утичу на личну безбједност, али и на унапређење стања безбједности саобраћаја на путевима“, саопштено је из МУП-а.

Зимска опрема обавезна је до 15. априла наредне године.

Из МУП-а апелују и на поштовање саобраћајних прописа.

За 10 мјесеци ове године на путевима Српске евидентиране су 7.403 саобраћајне незгоде, што је мање за 11,3 одсто него у истом периоду лани када их је било 8.346.

Погинуло је 85 лица, што је мање за 16 лица или око 16 одсто него у истом периоду прошле године.

Тешке повреде задобила су 384 лица или 23,7 одсто мање него 2019. године, а лаке тјелесне повреде 1.880 лица. У истом периоду лани било је 2.020 лица са лакшим повредама.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име