ВИШЕ ЗАПОШЉАВАЊА НЕГО ОТПУШТАЊА У ПЕРИОДУ ЕПИДЕМИЈЕ У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ

0
21

Званични подаци кажу да је у Републици Српској за вријеме пандемије новог вируса корона, у протеклих осам мјесеци, више људи нашло запослење него што их је добило отказе за чак 2.333 особе.

Евиденција Завода за запошљавање од 19. марта до 9. новембра ове године је сљедећа: на евиденцију је пријављено 17.172 особе које су по разним основама остале без посла, док је 19.505 незапослених брисано са евиденције због запослења и обављања приватне ђелатности. Бројке о запослењу су, дакле, импозантне, нарочито ако имамо у виду исто тако званичне податке о паду бруто друштвеног производа, индустријске производње, потрошње, смањених дознака из иностранства, јавних прихода…

Гдје је више од 19.500 људи нашло посао?

– Kада се посматрају те бројке, све изгледа савршено. Међутм, највећи број нових на Заводу је по основу престанка уговора на одређено, те их је највише из прерађивачке индустрије, трговине и угоститељства. С друге стране, највећи број људи је нашао посао управо у тим дјелатностима и вјероватно опет по основу уговора на одређено – каже за Српскаинфо Горан Станковић, генерелани секретар Савеза синдиката Републике Српске.

У Заводу за запошљавање РС за Српскаинфо кажу да за 6.884 радника није продужен уговор о раду и да су због тога на евиденцији бироа рада. Укупно 10.008 радника или 58,3 одсто од укупног броја који су остали без посла долазе из три дјелатности: прерађивачка индустрија, трговина и угоститељство. Ове три дјелатности су у истом периоду са бироа рада запослиле 7.489 радника.

– Не треба заборавити да је у овом периоду било запошљавања приправника по неколико основа. То је програм Владе РС посредством Завода за запошљавање, а што је сигурно утицало на смањење броја људи са бироа рада – наглашава Станковић.

Он каже да се прави подаци о броју људи који су остали без посла они који показују колико људи прима новчану накнаду, а њих је око 10.000.

– Они заиста нису нашли посао и то је наша незапосленост за вријеме пандемије – објашњава генерални секретар Савеза синдиката РС.

По подацима Завода за запошљавање, у девет мјесеци ове године тачно 10.205 људи у Републици Српској прима новчану накнаду због незапослености.

Тане Пеулић, потпредсједник Савеза синдката РС за привреду и предсједник Синдиката металске индустрије оцјењује да звучи невероватно да је више од 19.000 људи код нас нашло посао у вријеме пандемије.

– Ја се не сјећам да је било некх великих запошљавања, али се сјећам да сам иницирао код Владе да се радницима из „Унис“ Дервента повеже стаж јер су у стечају остали без посла. И успјели смо – истиче Пеулић.

Влада је почетком септембра донијела одлуку да се збрину радници фабрике “Унис” из Дервенте и то за 114 радника који су остали без посла, те за 12 радника да се уплате доприноси јер су стекли право на старосну пензију.

– С друге стране, податак је да је у прерађивачкој индустрији посао нашло више од 4.000 људи. Ја не знам за то, а знам да ни у мојој грани, металској индустрији, није било неких нових запошљавања. Сигуран сам у то да се највише ради о прекиду уговора на одређено и о поновном враћању радника на посао – истиче Пеулић.

По подацима Завода за запошљавање, у грађевинарству, јавној управи, образовању, те у здравственој заштити било је нешто више запошљавања у односу на престанак радног односа. У Заводу напомињу да од 19. марта, када је Републички штаб за ванредне ситуације забранио рад одређеним ђелатностима, посебно прати прилив особа на евиденцију незапослених по свим основама, а посебно по основу престанка радног односа.

Исто тако је важно напоменути да је Влада РС новцем из буџета плаћала најниже бруто плате радницима у дјелатностма којима је био забрањен рад, те у оним дјелатностима које су имале смањење прихода. То је дефинитивно утицало да не буде масовних отпуштања.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име