КАТЕГОРИЈА „ВЈЕРОВАТНО ЗАРАЖЕН/А“: ОВАКО ЋЕ СЕ ТРЕТИРАТИ ПАЦИЈЕНТИ КОЈИ ИМАЈУ СИМПТОМЕ А НИСУ ТЕСТИРАНИ

0
54

Однедавно особе са благом клиничком сликом у Српској се не тестирају, нити смјештају у болнице, него се упућују у кућну изолацију и на кућно лијечење, што је изазвало бројне недоумице.

Између осталог се поставља и питање како ће се у епидемиолошким извјештајима третирати пацијенти који су болесни, или породични љекари процјене да су болесни и пошаљу их у изолацију, а да вирус код њих није потврђен, јер нису тестирани.

Из Института за јавно здравство РС поручују да ћемо ускоро, у епидемиолошким извјештајима, уз ковид позитивне и хоспитализоване, имати и нову колону – вјероватних или могућих ковид пацијената.

– До сада смо имали евиденције које су обухватале само оне пацијенте којима је, ПЦР тестовима, потврђено присуство вируса. Међутим, данас ће здравственим установама бити упућене нове инструкције, по којима ће се, на посебан начин, пратити и број вјероватних или могућих случајева корона вируса – каже Јела Аћимовић, епидемиологиња у Институту за јавно здравство РС.

Она је поручила да сви који имају благе симптоме треба да остану у кући и да се лијече уз инструкције и надзор својих породичних доктора.

– Приоритет је да тестирамо и збринемо најтеже случајеве, молимо све остале грађане за стрпљење, јер су наши капацитети, прије свега људски, ограничени – рекла је Аћимовићева.

Директор Института за јавно здравство РС Бранислав Зељковић је поновио да је вријеме изолације скраћено, за ковид позитивне на 10 дана, а за контакте и сумњиве случајеве на 14 дана, колико се мора провести у кући.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име