СПАВАТЕ НА СТОМАКУ? МЕДИЦИНА КАЖЕ ДА НЕ БИ ТРЕБАЛИ…

0
36

Положај у којем спавамо може утицати не само на наш сан, већ и на здравље.

Положај тијела при спавању углавном је навика, вјероватно и ви најчешће спавате само на страни, или леђима, или стомаку…

Ако спавате на стомаку, то може довести до здравствених проблема!

Према истраживању спроведеном 2012, на стомаку спава само око 16 одсто људи, али тиме кичму стављају у веома „незгодан“ положај.

Kада спавамо на стомаку, кичма се криви, губи природан облик и тај положај доводи до напетости или напора мишића леђа.

Повећан притисак на доњем дијелу леђа може довести и до болова које ћете осјетити већ ујутру, а који дугорочно могу направити проблеме.

Затим, спавање на стомаку подразумијева да ћемо лице окренути на леву или десну страну и тиме оптеретити и мишиће врата и рамена.

„Најчешће ћемо бирати само једну страну, што ће дугорочно ту страну учинити напетијом, а мишиће врата на другој страни учинити слабијим,“ објашњава физикална терапеуткиња Никол Ломбардо.

Потом, кукови ће бити у заротираном положају који није здрав, и дугорочно може довести до кривљења кичме.

Дискус хернија је ризик ако често спавате на стомаку, упозорава она.

Ако баш морате, или не можете да се навикнете да промијените положај, физикална терапеуткиња савјетује да ставите јастук испод ногу или кукова како бисте растеретили кичму.

Потребан вам је и јастук који ће главу држати у неутралнијем положају.

Ломбардо савјетује и да покушате да ипак спавате на страни, а да поред себе ставите дужи јастук који ће вас спријечавати да се током ноћи преврнете на стомак.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име