ОД НАРЕДНЕ СЕДМИЦЕ ПАЦИЈЕНТИ СА ЛАКШИМ СИМПТОМИМА НЕЋЕ СЕ ТЕСТИРАТИ НА КОРОНУ

0
27

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић рекао је да ће, према новом упутству о тестирању на ковид 19, бити тестиране само особе за које породични љекар или љекари из Хигијенско-епидемиолошке службе (ХЕС) процијене да је непходно.

Зељковић је рекао да ово упутство ступа на снагу у понедјељак када ће бити званично упућено свим домовима здравља у Републици Српској.

Према његовим ријечима, примјеном овог упутства неће бити ни дужег чекања резултата тестова, као што је било раније због великог броја тестирања на дневном нивоу и капацитета апарата за тестирање.

– Особа која има само један симптом, на примјер, ако изгуби чуло укуса и мириса, а нема температуру остаће код куће и неће се тестирати, али биће третирана као ковид позитивна особа. Њено здравствено стање се прати, а у случају погоршања биће упућена на преглед. У том случају породични љекар, односно колеге из ХЕС-а процијениће да ли је неопходно да се узме узорак за тестирање – појаснио је Зељковић.

Он је нагласио да особа која осјети било који респираторни симптом – температуру, кашаљ, болове у мишићима, костима треба одмах да се јави свом породичном љекару и да остане код куће, а породични љекара ће на основу контакта са том особом да процијени његово здравствено стање и у случају потребе биће упућена на љекарски преглед.

– Ако није потребан преглед, та особа ће остати код куће и пратиће се њено здравствено стање. У сваком случају не треба да се креће све до тренутка када породични љекар не да сагласност – појаснио је Зељковић.

Он је рекао да се на ковид 19 ретестирају само здравствени радници, запослени и корисници колективних смјештаја, јер они носе највећи ризик заразе, али према процјенама ХЕС-а, када су неке специфичне ситуације мора бити извршено ретестирање и других људи.

На питање ко контролише особе које имају одређене симптоме, а немају рјешење о изолацији, нити су тестиране, Зељковић је нагласио да те особе остају код куће и ту долази до изражаја властита контрола.

– Оне имају утврђено боловање, треба саме себе да контролишу и то је одговорност појединца. Наравно да је немогуће да контролишете сваку особу да ли је у изолацији, на боловању или не, већ је одговорност на појединцима да схвате изузетну озбиљност ситуације у којој се сада налиазимо и да је неопходно да ниво одговорности подигну на максимум – да остану код куће, прате савјете љекара, струке и да чувају своје и здравље своје породице – истакао је Зељковић.

Kада је ријеч о пацијентима који имају друга обољења, навео је Зељковић, они се и даље по редовној процедури обраћају свом љекару, који ће их наручити за преглед било да је контролни или нека ванредна ситуација.

– У случају трауматичних догађаја и хитних рјешавања здравственог стања, ту су хитне медицинске службе при домовима здравља које уредно примају пацијенте – појаснио је Зељковић.

На питање да ли здравствене установе у Републици Српској имају довољно заштитне опреме и тестова, Зељковић је нагласио да у том погледу нема никаквих проблема и да све здравствене установе располажу довољним количинама и опреме и тестова.

– Што се тиче смјештајних капацитета, ту је ситуација варијабилна и мијења се на дневном нивоу. Kапацитети се полако попуњавају, али што је веома битно отварају се додатни капацитети како би сви пацијенти могли да буду примљени и имали адекватну медицинску помоћ – рекао је Зељковић.

Он је још једном апеловао на све грађане Републике Српске да је у вријеме пандемије потребна одговорност сваког појединца.

– Апели које упућујемо свакодневно већ мјесецима, нажалост, код појединаца нису дали резултате. Свјесни смо да постоји одређени отпор код неких људи у погледу поштивања препоручених мјера као што је ношење заштитне маске и физичка дистанца, али видимо да када се деси обољење у њиховој породици тек онда реагују и предузимају мјере заштите. Нажалост, тада је већ касно – констатовао је Зељковић.

Он је поручио да сви ми као друштво морамо да будемо одговорни једни према другим, а највећи чин одговорности, хуманости и солидарности јесте управо ношење заштитне маске за коју знамо да не штити нас лично, већ друге штити од нас.

– Управо у том тренутку видимо колико је битно да сви носимо маске – нагласио је Зељковић.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име