НАЈАВЉЕНО ПОВЕЋАЊЕ ПЕНЗИЈА У СРПСКОЈ ЗА НАРЕДНУ ГОДИНУ

0
31

Министар финансија Републике Српске Зора Видовић истакла је у интервјуу Срни да у наредној години неће бити смањења плата, а да ће пензије бити повећане за три до четири одсто.
Видовићева је рекла да би смањење плата било веома штетно, јер би за посљедицу имало смањење потрошње која је ионако мала.

„Пензије ће сигурно бити повећане, а према садашњој процјени, мислим да ће бити могуће повећање за три до четири одсто“, истакла је Видовићева.

Она је додала да Влада константо ради на растерећењу привреде, због чега је за наредну годину планирано смањење непореских давања.

„Министарство финансија ради на три закона која се односе на смањење посебне републичке таксе и на укидање многих комуналних такса, а све у договору са пословном заједницом“, појаснила је Видовићева.

Министар финансија је нагласила да се новим законима предвиђа укадање одређеног броја такси које нису носиле неки значајан приход, али су стварале обавезе привредним субјектима.

С друге стране, навела је Видовићева, посебна републичка такса представља значајан приход у буџету, али је и велико оптерећење за привреднике.

„Договорили смо се да ту таксу смањимо за 30 одсто у наредној години, за 60 одсто у 2022. години, а да је потпуно укинемо 2023. На основу смањења и укидања одређених такси имаћемо пет милиона KМ мање прихода у буџету наредне године и та средства мораћемо надокнадити уштедама“, рекла је Видовићева у интервјуу Срни.

Говорећи о новим мјерама помоћи привреди с циљем санирања посљедица пандемије вируса корона, Видовићева је навела да је Влада већ задужила Министарство трговине и туризма да припреми уредбу, односно услове под којима би да се давале субвенције и подстицаји за најугроженије у сектору туризма и угоститељства.

„Мислим да су у овом тренутку најугроженији хотели и туристичке организације и вјероватно ћемо ту уредбу веома брзо донијети, а односиће се на субвенције у смислу поврата пореза и доприноса на исплаћене плате“, појаснила је Видовићева.

Она је навела да је приоритет Владе у вријеме пандемије да заштити здравље станивништва колико је то могуће, због чега су и издвојена додатна средства за здравство, а што је планирано и у буџету за наредну годину.

„Други наш приоритет је привреда, која је дошла у веома тешку ситуацију. Ми смо прољетос имали затварање привредних субјеката и за све оне који су били затворени исплатили смо плате и доприносе, да би касније онима којима је смањен обим пословања исплаћивали одређене субвенције“, истакла је Видовићева.

Говорећи о додатним средствима које је Влада Републике Српске морала да издвоји због пандемије вируса корона, министар финансија је навела да је Влада на име трошкова за санирање посљедица пандемије до сада издвојила 324 милиона KМ.

Видовићева је истакла да је од почетка пандемије вируса корона за здравствени сектор издвојено 146 милиона KМ, за набавке опреме и медицинских средстава 92 милиона и 52 милиона KМ као грант Министарству здравља и социјалне заштите.

Према њеним ријечима, за опоравак привреде издвојено је 142 милиона KМ, од чега је 93,7 милиона KМ уложено директно у привреду, а 50 милиона KМ за гарантни програм Републике Српске.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име