ТЕК НАС ОЧЕКУЈЕ ВРХУНАЦ ЕПИДЕМИЈЕ

0
51

Болнички капацитети се убрзано пуне, а број тешких ковид пацијената рапидно расте, али у Институту за јавно здравство РС кажу да је тешко процијенити када можемо очекивати „пик“ епидемије.

Директор Института Бранислав Зељковић није желио да коментарише предвиђања да би највећи раст броја ковид пацијената са најтежом клиничком сликом могао услиједити крајем ове и почетком идуће седмице, јер је, наводи, то тешко предвидјети.

– Статистички гледано, очекује се да након пораста броја новозаражених, расте и број пацијената са тешком клиничком сликом, али то је само статистика. Тешко је процијенити када ће неко развити тешку клиничку слику. Оно што поуздано знамо јесте да су капацитети здравствених установа ограничени и да су у УKЦ РС попуњини сви ковид капацитети, осим на петом и шестом спрату, а пацијенти и даље пристижу – рекао је Зељковић и додао да нас је у такву ситуацију довела “неодговорност и непоштовање епидемиолошких мјера”.

Епидемиологиња Јелена Ђаковић Девић је поручила да је у оваквој ситуацији, уз одговорност потребно и стрпљење.

– Епидемиолошка ситуација је лоша и она се не може проимијенити преко ноћи. Чак и када дође до опадања броја новозаражених, биће потебно још најмање двије до три недјеље да се то побољшање одрази и на ситуацију у болницама, односно да број пацијената са тежом клиничком сликом почне да опада – рекла је др Ђаковић Девић.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име