ПОСЛАТА НА ПУТ БЕЗ ПОВРАТКА: ЛАЈКИНА ТУЖНА ПРИЧА

0
40

Прије Лајке је било неколико покушаја са другим псима који су летјели по неколико минута само да би научници дошли до података како се сналазе у безгравитационом стању. Ипак, Лајка је била први пас који је заиста и послат у свемир.

Улични пас Лајка уписао се у историју као прво живо биће које је напустило земљину атмосферу на путу без повратка.

Прије 63 година, 3. новембра 1957. године, СССР лансирао је сателит са Лајком у њему како би тестирали сигурност за будуће људске мисије.

„Девет кругова око Земље учинили су Лајку првим свјетским астронаутом који је жртвован да би наредне мисије у свемиру биле успјшене“, рекла је једном приликом руски биолог Алилија Kотовскаја, која је поносна на свој рад Лајкиног тренера.

Прије Лајке је било неколико покушаја са другим псима који су летјели по неколико минута само да би научници дошли до података како се сналазе у безгравитационом стању. Ипак, Лајка је била први пас који је заиста и послат у свемир.Да би се пси прилагодили на капсулу под притиском која је дугачка само 80 центиметара, Kотовскаја их је тренирала тако што их је на сваких пар дана премјештала у све мање кавезе. Пас би прошао и тест под центрифугом, која стимулише снагу при лансирању сателита, али и буку.

Од свих других кандидата управо је Лајка, трогодишњи мјешанац са улица Москве, најбоље прошла на тестовима.

„Бирали смо женке јер оне не морају да дижу ногу при мокрењу и тако заузимају мање простора. Бирали смо луталице јер су сналажљивије и нису превише захтјевне“, прича Kотовскаја додајући да су пси морали да буду и фотогенични.

Осим фотогеничности због пропаганде добијали су и значајна имена. Име Лајка долази из руске ријечи која значи „лавеж“. Kотовскаја каже да је имала изузетну нарав, прилагодљивост и интелигентно-упитни поглед и додаје да су вече пред мисију сви чланови тима дошли да се опросте од Лајке.

„Знали смо да ће она угинути током лета, у то вријеме није било начина да је вратимо. Отишла сам да је посјетим, замолила је да нам опрости и плакала сам док сам је посљедњи пут мазила“, прича Kотовскаја. Дан касније, Лајка је кренула на пут без повратка.

„Током полетања Лајкино срце се јако убрзало, а тек послије три сата се вратило у нормалу. А онда је одједном током деветог круга око Земље, температура у капсули почела нагло да скаче и достигла 40 степени Целзијуса, због недовољне изолације од сунчевих зрака“.

Иако је постојала нада да ће Лајка остати жива барем 10 дана она је преминула због топлотног удара и дехидрације након само неколико сати од лансирања.

Совјетски радио је упркос томе наставио да извјештава о „добром здрављу“ Лајке, која је постала планетарна хероина.

Према званичној верзији које се Москва дуго држава, Лајка је угинула од отрова стављеног у храну да не би изгорјела приликом поновног уласка капсуле у атмосферу.

Сам Спутњик се распао у атмосфери 14. априла 1958, изнад Антила. Лајка је тада већ мјесецима била мртва.

Свемирско путовање Белке и Стрелке, првих паса који су се вратили из свемира 19. августа 1960, отворило је пут Јурију Гагарину који је 12. априла 1961. постао први човјек у свемиру.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име