Зимско рачунање времена почиње вечерас враћањем казаљки на часовницима за један час уназад, односно са 3.00 на 2.00 часа.

Тиме се завршава љетно рачунање времена које почиње у посљедњој седмици марта, а завршава посљедње седмице октобра, на основу Закона о рачунању времена, подсјетили су из Дирекције за мјере и драгоцјене метале при Министарству привреде Србије.

У сједишту Савјета ЕУ Срни је раније потврђено да је и даље на снази рок да ово тијело до 2021. године донесе одлуку о томе да ли се укида љетно и зимско рачунање времена.

„У овом тренутку нема нових приједлога нити дискусија унутар Савјета ЕУ, а њемачко предсједништво тренутно не планира да покреће ово питање до краја свог мандата“, речено је Срни у прес-служби Савјета ЕУ.

Европски парламент је 2019. године усвојио приједлог Европске комисије о прекиду рачунања зимског и љетног времена до 2021. године, али коначну одлуку доноси Европски савјет. У Бриселу наводе да Савјет још није заузео коначан став о овом питању.

Сезонске промјене рачунања времена се, осим у Европи, тренутно врше у већини земаља Сјеверне и Средње Америке, као и у још неким земљама и областима у свијету.

Исланд, Русија и Бјелорусија се у ноћи 25. октобра неће вратити на зимско рачунање времена.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име