МАСТАЛО: ВРЕЋУ КУПУСА НИКО НЕЋЕ НИ ПО 2 КМ

0
214

Произвођачи купуса широм Босне и Херцеговине налазе се у веома неповољном положају јер имају велике количине непродатог купуса за које не могу наћи купце ни по доста нижој цијени, те велике површине овог поврћа, како тврде пољоприведници, биће заоране.

Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ, каже да је слаб откуп, односно продаја купуса, а да је та цијена пала и за 40-50 одсто у односу на прошлу годину.

„Kолика год да је цијена купуса, па да је и џаба, нико га неће. Људи немају гдје да лагере робу, па рјешавају то на било који начин. Доста тога ће бити заорано јер се не исплати скидати купус с њиве, куповати за њега вреће, а не можете га продати. Тако се иде у још дубљи минус“, каже Бићо за „Независне“.

Бранко Мастало, предсједник Удружења порвртара РС, каже да купуса има много, да је цијена ниска, а потражња мала.

„Откуп поврћа за који је Влада дала подстицаје у износу од два милиона није дао резултате за купус. Откупљено је доста паприке и лука, али кромпира, купуса и лука ће остати много. Ту ће бити доста заораног, а оно што се прода, продаје се по ниској цијени, која варира“, рекао је Мастало.

Он каже да купуса ове године има много зато што је пандемија вируса корона, па нема свадби, нема весеља, дружења, те да ресторани раде малим капацитетима и смањена је генерално потрошња поврћа.

„Мало се поврћа троши, а онда то има за посљедицу да га има много више на тржишту, односно више га је и засађено прољетос због короне и сад се јавила хиперпродукција, односно велика понуда, те се не може толико потрошити и долази до пада цијене“, каже Мастало.

Иако је цијена изузетно ниска, Мастало каже да га не могу продати ни по тој ниској цијени зато што нема ни потрошње. Додаје да је купус ове године квалитетан.

„Цијене су ниске, бијели купус је 0,15-0,20 KМ по килограму, док је тамни вараждинац скупљи и он је око 0,40 KМ по килограму. Ријеч је о велепродајним цијенама. Произвођачи дају по 0,20 KМ по килограму па по томе врећа кошта двије KМ. Препродавац га купује по тој цијени и продаје по три-четири KМ, те тако заради више него произвођач“, рекао је Мастало.

Он истиче да цијене на тржишту у малопродаји варирају, али да је бијели купус четири KМ, а вараждинац по шест-седам KМ.

„За разлику од прошле године, цијене су ниже за око 40 одсто и малопродајне и велепродајне, али су процјене да се свеједно купус неће ни продати“, истиче Мастало.

Произвођач купуса из Бијељине каже да је цијена у односу на прошлу годину пала за 40, па и 50 одсто.

„Цијена једне вреће буде око двије марке, али она варира у зависности од потражње. Цијене су ниске, а трошкови велики док се плати радна снага. Ми се бавимо и производњом органског купуса. Ове године има генерално мање купаца. Имамо око два и по дулума органског купуса и он је 50 одсто скупљи од обичне производње, међутим и ту је цијена пала“, каже овај произвођач из Бијељине.

За разлику од бројних произвођача купуса који нису успјели продати свој производ, произвођач у Бугојну каже да је успио продати купус који је засадио на три дулума.

„Нисам имао проблема што се тиче продаје. Међутим, моја браћа су посадила око девет дулума и имају проблема с продајом као и већина произвођача. Њима је од тих девет дулума остало још око два дулума која нису продали“, каже овај произвођач из Бугојна.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име