МИЛАДИН СТАНИЋ ГУРА У СТЕЧАЈ ПРЕДУЗЕЋЕ „РАТАР“ ИЗ ПРЊАВОРА, А ТО НИЈЕ ПРВИ ПУТ

0
22

Предузеће „Биспром“ из Прњавора у власништву народног посланика и високог фукционера СДС-а Миладина Станића тражи од Окружног привредног суда у Бањалуци да се у предузећу контроверзног Радојице Ратковца „Ратар“ из Прњавора отвори стечај, сазнаје портал CAPITAL.

„Ратар“ Станићевом „Биспрому“ дугује на десетине хиљада марака. Станић је у току 2017. године покренуо поступак извршења ради наплате дијела својих потраживања, по основу правоснажне пресуде, али до данас није успио да наплати ни једну марку, па му није преостало ништа друго него да свој новац покуша добити кроз стечајни поступак.

Суд је по његовом захтјеву покренуо претходни поступак како би се утврдило да ли постоје услови за стечај и за привременог стечајног управника именовао Алексу Њежића из Бањалуке.

„На основу увида у приложену документацију Суд је утврдио да је предлагач учинио вјероватним платежну неспособност дужника чиме су испуњени услови за покретање претходног поступка. Привремен и стечајни управник је дужан обезбједити имовину и старати се о њој“, наводи се у Рјешењу суда које је у посједу портала CAPITAL.

„Ратар“ је акционарско друштво у већинском власништву фирме „R&С Company“, односно Радојице Ратковца, контроверзног бизнисмена који се након приватизације дочепао неколико успјешних предузећа, од којих је већина данас угашена или се воде стечајни поступци.

Ово је друго предузеће у власништву Ратковца које Станићев „Биспром“ шаље у стечај. У јуну је CAPITAL писао како је по основу захтјева фирме народног посланика у стечај отишао „Рибњак“ из Прњавора.

Ријеч је о предузећу које је у Штрпцима управљало са рибњацима који се простиру на око 640 хектара, а које дуже вријеме има блокиране рачуне и не измирује обавезе према држави и повјериоцима.

Станић у изјави за CAPITAL каже како је „Биспром“ своја потраживања обезбједио мјеницама, које је Ратковац успијевао да оспори, па је био принуђен да поднесе захтјев за стечај.

„Kуповао је робу од мог предузећа, гдје смо договарали рокове плаћања, које није поштовао. Гарантовао је мјеницама које је касније рекламирао. Још прије пет година сам упозоравао како је ријеч о човјеку који не измирује обавезе према добављачима, радницима и држави, али то власт није интересовало“, каже Станић.Радојица Ратковац: Фото Kлиx

Иначе, поред овог Рибњака, Ратковац има и већински удио у рибњаку “Саничани” у Приједору, а у којем је средином прошлог мјесеца отворен стечај.

Његова је и гипсара „Волари“ из Шипова коју је такође упропастио и у којој је однедавно покренут стечајни поступак.

Шта се дешава са бизнисом Радојице Ратковца покушали смо да сазнамо од њега лично. Није био расположен за изјаву, ал јесте за свађу и вријеђање.

Човјеку који је остао дужан на милионе марака Републици Српској, преварио раднике и оштетио повјериоце није било јасно зашто га зовемо. Вјероватно је сматрао како јавност о томе не би требала бити упозната.

„Ајде, бјежи тамо. Шта ти мене имаш звати. Пљујете по мени па ме зовете. Мрш тамо је**те“, казао је видно узнемирени Ратковац.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име