НАДЛЕЖНИ ПОЗИВАЈУ НА ОДГОВОРНО ПОНАШАЊЕ ГРАЂАНА, БОЛНИЦЕ ПРЕД КОЛАПСОМ

0
28

Неконтролисано ширење заразе све више притишће здравствени систем, а из болница упозоравају да ће, ако се епидемиолошка ситуација буде погоршавала, ове здравствене установе доживјети колапс, те да су љекари и сестре на измаку снага.

Посебно је забрињавајући пораст броја обољелих од ковида који морају на хоспитализацију због теже клиничке слике болести.

У највећој болници у Српској тренутно је чак 40 пацијената с тешком клиничком сликом, а прије 15-ак дана таквих случајева у УKЦ РС било је осам.

До јуче је на респираторе у болницама било прикључено 20 пацијената, од чега у УKЦ РС 17, те по један у фочанској, бијељинској и добојској болници. Дан раније, на респираторима је било укупно 17 људи.

Обољели
Подсјетимо, до драстичног погоршања епидемиолошке ситуације у РС дошло је уназад двије седмице, од када број заражених корона вирусом на дневном нивоу биљежи троцифрене бројке. Наиме, 6. октобра имали смо 63, а јуче чак 268 позитивних на дневном нивоу. У овом периоду, број заражених короном скочио је за 2.619, а ковид однио 27 живота.

У овом периоду, генерално је скочио број људи који су, због заразе корона вирусом, морали на болничко лијечење. Тако су, у здравственим установама у РС 6. октобра била хоспитализована 184 пацијента, а до јуче се у болницама лијечило њих 316.

Број људи на лијечењу у УKЦ РС скочио је за преко дупло, са 54 на 114, а у општим болницама са 130 на 202.

Пресељење пацијената

Владо Ђајић, генерални директор УKЦ РС, поручио је да се ова установа спрема на пресељавање пацијенте на локацију старе пулмологије.

– Kлиника за инфективне болести је пуна, имамо још неколико слободних кревета. Здравствени радници су исцрпљени и преморени. Ако се грађани не буду придржавали препоручених мјера, доћи ће до још већег раста броја заражених, па бисмо могли доћи у ситуацију да болнице не могу да приме пацијенте – упозорио је Ђајић.

По броју хоспитализованих, након УKЦ РС је Болница „Србија“ Источно Сарајево, у којој наглашавају да је у протеклих неколико дана појачан прилив пацијената и на њихово ковид одјељење.

– На овом одјељењу тренутно је 30 пацијената са средње тешком клиничком сликом, два су на неинвазвној механичкој вентилацији, а на респиратору немамо ниједног пацијента – каже за Српскаинфо помоћник директора за немедицинске послове Драган Шкрба.

Теорије завјере
Према његовим ријечима, зараза се углавном шири боравком већег броја људи у кафићима, ноћним клубовима, свадбама и приватним забавама, уз непоштивање превентивних мјера.

– Порасту броја заражених короном доприноси и неповјерење грађана према институцијама, те развијање разних теорија завјера о постојању вируса што, опет, за посљедицу има непоштовања епидемиолошких мера. Све у свему, тренутна ситуација је веома компликована и озбиљна. Ако се она и даље буде компликовала, неминовно је да ће доћи до колапса цијеле болнице. То би за последицу имало да не бисмо могли примити све обољеле пацијенте – истиче Шкрба.

Наглашава да су здравствени радници преморени, те да уз надљудске напоре пружају здравствену заштиту свим пацијентима.

– Они нису користили годишње одморе у пуном капацитету, имају неискориштених слободних дана и слично, а све због превеликог обима посла и жеље да се свим пацијентима пружи адекватна здравствена заштита, у складу с могућностима наше установе – поручује Шкрба.

Смањени капацитети
Из бијељинске болнице поручили су да 20 одсто њихових здравствених радника тренутно не ради, већ су у приправности пошто се размишља и о најгорој ситуацији, за коју требају одморни људи.

– Епидемиолошка ситуација у Бијељини је крајње неповољна и пријетећа. Становништво мора коначно да схвати да је ово озбиљна болест и да стриктно поштују мјере заштите од заразе. Јер, болница без помоћи других не може издржати – упозорио је в. д. директора Болнице “Свети врачеви” Златко Максимовић.

И директор ИЈЗ РС Бранислав Зељковић недавно је саопштио да су, због константног погоршања епидемиолошке ситуације, смањени капацитети здравствених установа.

Зељковић је упозорио да се очекује повећање броја пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом.

– Морамо сачувати здравствени систем, чији су капацитети ограничени. Дакле, да би сваки човјек у Српској могао да добије здравствену услугу, епидемиолошка ситуација мора да буде боља, односно сви морамо да будемо максимално одговорни – рекао је Зељковић.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име