БАЊАЛУЧКИ МУЗИЧАРИ НАЈАВЉУЈУ МОГУЋЕ ПРОТЕСТЕ, НЕ СЛАЖУ СЕ СА УВЕДЕНИМ МЈЕРАМА

0
22

Поводом најновијих рестриктивних мјера којима се забрањује музика уживо у угоститељским објектима, професионални музичари у Бањалуци најављују могућност протеста! Они су љути на власт јер за ширење короне окривљује угоститеље и живе свирке…

Јучерашња одлука Републичког штаба за ванредне ситуације у којој се, између осталог, забрањују живе свирке у угоститељским објектима, додатно је погодила професионалне музичаре у Српској, који су још од марта у тешкој ситуацији и једва преживљавају.

Kафански музичари, заједно са угоститељима, прилично су бијесни на власт и надлежне органе јер сматрају да се „кола ломе“ на њима, као и да се доносе потпуно нерезонске одлуке. Они озбиљно размишљају чак и о протестима!

Поводом ове „ванредне ситуације“, оформљена је и фацебоок група „Група протеста музичара и свих угоститеља“ на којој се координирају активности, а као евентуални термин протеста спомињу се датуми око 1. новембра.

Kонтактирали смо неке од музичара из Бањалуке, који су за наш портал прокоментарисали најновије рестриктивне одлуке Републичког штаба, и уопште функционисање музичара за вријеме пандемије.

Драган Моцоња, гитариста бенда „Тупас мене“ и вођа пројекта „Рок симфонија“, каже да власт доноси потпуно нерезонске одлуке:

„Ако је у питању увођење рестриктивних мјера, ја јесам за рестриктивне мјере, али исто тако сам и за адекватна рјешења, а не за нерезонске одлуке које немају благе везе са животом… Пријете нам казнама од 100 KМ за неношење маске. Па, има људи који раде за 500 KМ мјесечно! Шта треба – да плате пет казни и цркну од глади?! Власт је једноставно неспособна и не може да схвати да постоје људи који живе и хране своје породице од музике…“

Моцоња наводи да музичари и угоститељи још нису утврдили дефинитиван датум протеста, али да се спомиње термин око 1. новембра. Он каже да су музичари и угоститељи, на неки начин „сатанизовани“ и окривљени за ширење заразе:

„Угоститељски објекти у које ја излазим углавном прате сва правила и поштују законе. Унутра је 50 људи, и сад као музика смета на сцени. Због чега тачно!? Забрањујеш том човјеку да то вече заради јадних 50 KМ! Слажем се да постоји нешто, постоји болест и да је фрка у читавом свијету, али се онда мора направити неко резонско рјешење, а не нерезонско, које је сваки дан другачије.

На конференцијама за штампу које сам пратио у задња два дана углавном су сатанизовани музичари и угоститељски објекти – ми смо као криви зато што је повећан број заражених. Значи до мене је, ја сам опасан по средину и ширим заразу зато што свирам гитару?! А то што се праве масовна окупљања и политички митинзи на тргу, то ништа?“

Борис Јаворски професионални је музичар из Бањалуке који задњих 20 година живи само од живих свирки. Kаже да су најновијим мјерама људи попут њега доведени на руб егзистенције.

„Новим мјерама угрожена је та посебна врста људи, кафанских музичара – нити се негђе водимо, нити можемо тражити од државе неку помоћ, тако да је стварно тешка ситуација. Доста музичара храни породице од свирки, живимо од викенда до викенда… Од марта су нам приходи прилично пресјечени, тако да нам је егзистенција баш баш на рубу.

Ову задњу одлуку о забрани живих свирки гладамо као пропаст, много је породица које финансијски зависе од свирки и кафана, не само музичари, ту су и угоститељи, конобари, њихове жене, дјеца… Ти људи су везани за тај посао.

За вријеме епидемије короне ја лично сам повремено свирао у неким локалима, али то су ми били и једини приходи. Својим пријатељима стално објашњавам да се музиком бавим већ 20 година и да ми није проблем ићи радити нешто друго, копати канал или ићи на ‘бауштел’, али како кад у животу ништа друго осим музике нисам радио, као и деведесет посто мојих колега…“

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име