УЛАЗИМО У ПЕРИОД МАСКИ НА ОТВЕРНОМ И ОКУПЉАЊА ДО 10 ЉУДИ

0
68

Директор Института за јавно здравство Републике Српске Бранислав Зељковић казао је да је препоручено да у оргнизованом окупљању максимално буде десет особа.

Додао је да је предложена мјера ношење маски на отвореном.

Зељковић је истакао да је и даље погоршана епидемиолошка ситуација и да се очекује повећање броја пацијената са средње тешком и тешком клиничком сликом.

Он је навео да је Институт добио задатак да припреми сет мјера, те поновио да локалне заједнице могу да донесу рестриктивније мјере у односу на републички ниво.

– Што се тиче школа нема потребе, за сада, за додатним мјерама јер су се препоручене показале учинковите обзиром да се поштују – казао је Зељковић.

Он је истакао да су смањени капацитети здравствених установа за збрињавање особа позитивних на вирус.

– Имамо рекордне бројеве хоспитализованих и то је оног чега смо се сви прибојавали – казао је Зељковић.

Нагласио је да штабови у локалним заједницама да предузму мјере, које могу бити ригорозније од оних које су прописане на нивоу РС и да стабилизују епидемиолошку сиуацију.

Епидемиолог у Институту Јелена Ђаковић-Девић рекла је да највећи број позитивних особа међу радно активним становништвом, а када су у питању дјеца међу данашњим позитивним случајевима ради се о деветоро дјеце узраста до пет година, девет од шест до 14 година и осам од 15 до 19 година.

– Биљежимо погоршање свих параметара кретања епидемије, а на седмичној основи изразито погоршање – рекла је Ђаковић-Девић и додала да је тренутно највећи број хоспитализованих од почетка епидемије.

Апеловала је на грађане да све социјалне контакте сведу на минимум а да окупљања потпуно избјегавају.

В.д. главног републичког здравственог инспектора Милица Матијевић рекла је да су у протеклом периоду обавили појачан инспекцијски надзор привредних субјеката, односно више од 17.000 контрола када је ријеч о придржавању препоручених мјера.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име