МЛАДИЋ ПРЕМИНУО ПОСЛИЈЕ НАПАДА АСТМЕ: ПОЗВАЛИ БАЊАЛУЧКУ ХИТНУ У ПОМОЋ, ПА ДОБИЛИ ОДГОВОР ДА ЗОВУ ТАКСИ

0
255

Породица Цвијић данима безуспјешно тражи одговор Службе хитне помоћи у Бањалуци о томе ко је донио одлуку да се не изађе на интервенцију када је члан њихове породице Срђан Цвијић (31) у ноћи са 28. на 29. септембра добио тежак напад.

Срђанов брат Немања је кобне ноћи од диспечерке добио одговор да “прошетају” до Хитне помоћи, а када јој је објаснио да се он гуши, да не може да дише нити хода, предложила им је да “зовну такси”. Срђан је преминуо исте ноћи на Ургентном ођељењу УKЦ РС у Бањалуци, а узрок смрти није до краја утврђен.

Позив
„Хитну помоћ сам позвао тачно 29 минута послије поноћи, 28. на 29. септембра“, започео је причу за Мондо, Немања Цвијић.

Објаснио је да му се прво јавио мушкарац којем је дао основне информације.

„Са братом сам живио као подстанар у насељу Паприковац, а Ургентна и Служба хитне помоћи су прилично близу. Објаснио сам му да ми се брат гуши, да вјероватно има јако тежак напад астме и остало. Одговорио је да није сигуран да ли је то за интервенцију, те да мора провјерити са диспечерком. Ставио је слушалицу са стране и чуо сам женску особу како прича на другој линији, а када је завршила тај разговор, прокоментарисала је ‘зар ти ово ниси регулисао’, вјероватно мислећи на мој позив“, казао је Немања.

Kада му се јавила, све је поновио, а она му је, наводи Цвијић, одговорила да је вјероватно у питању алергијски бронхитис и да би требали доћи.

„Објаснио сам да ми треба возило да бих га довезао, јер немам ауто и нисам возач, па ми је предложила да ‘прошетамо’. Нагласио сам да он не може да хода, да се гуши и не може да дише. Затим ми је рекла – ‘зовите такси’. У невјерици сам питао да ли то стварно мисли, и она је потврдила. Схватио сам да нема сврхе да се још наредних неколико минута расправљамо и да губим драгоцјено вријеме“, испричао је.

Немања је након тога одмах позвао такси, те пробудио и станодавца, а брату је било све горе.

„Већ је губио свијест, пао је. Покушао сам му извадити језик, али већ је био згрчен. Покушао сам му дати умјетно дисање и масажу срца. У том је стигао таксиста и заједно смо га успјели убацити у возило. Овом приликом морам да се захвалим служби ‘Еуротакси’. Одмах су реаговали, возач је ишао брзо, са четири упаљена жмигавца, а пред Хитном помоћи је одмах свирао да што прије интервенишу. Оно што сам запазио када смо стигли на паркинг пред СХП, да су била паркирана три или четири слободна возила“, навео је Немања.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име