ДА ЛИ ЋЕ УЈЕДИЊЕНА СРПСКА НА ИЗБОРЕ ОДЛУЧУЈЕ СУД БИХ. ОДЛУКА НАЈКАСНИЈЕ ДО ПЕТКА

0
17
БАЊАЛУКА, 8. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Централна изборна комисија (ЦИK) БиХ у уторак је Суду БиХ доставила изјашњење на жалбу Уједињене Српске којој је поништена пријава за учешће на локалним изборима, а Апелационо одјељење Суда БиХ има рок од три дана да донесе одлуку по тој жалби.

Тај рок истиче у петак, а Суд БиХ до тада би требао одлучити да ли ће потврдити одлуку ЦИK-а којом се забрањује учешће УС на локалним изборима или ће донијети неку нову одлуку.

У УС и данас су након сједнице Предсједништва истакли да је одлука ЦИK-а правно неутемељена, те да се спремају за предстојеће локалне изборе јер Суд БиХ нема могућност да одбије жалбу ове партије.

Kако је нагласила Наталија Тривић, шег изборног штаба странке, одбијањем жалбе УС на одлуку ЦИK-а била би легализована дискриминација страначког чланства и грађана Републике Српске док је Ненад Стевандић, предсједник УС рекао да се већ данас може очекивати одлука Суда БиХ.

„Нажалост, намјерно се одуговлачи ова ситуација и узнемирава наше чланство. Упркос свему, Уједињена Српска је српемна за изборе“, рекао је Стевандић.

Након сједнице Предсједништва УС прес конференцији присуствовали су и кандидати ове странке из реда бошњачког, хрватског и јеверејског народа који су истакли да су дискриминисани одлуком ЦИK-а те спорним видео спотом нико од њих није увријеђен.

Подсјећања ради, ЦИK БиХ недавно је одлучила да због видео спота који је објавила Уједињена Српска, овој странци поништи овјеру за учешће на изборима након чега је услиједила жалба Апелационом ођељењу Суда БиХ који практично треба да одлучи да ли УС или не, може учествовати на локалним изборима заказаним за 15. новембар. ЦИK је својом одлуком казнио и Стевандића са 10.000 KМ.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име