ОД 1. ЈАНУАРА ЊЕМАЧКА ПОНОВО ПРИМА НА РАД СТАНОВНИКЕ БАЛКАНА

0
34

Њемачки Бундесрат већином гласова је прихватио приједлог Владе Њемачке о увођењу квоте од 25 хиљада радних дозвола на годишњем нивоу за неквалификовану радну снагу с западног Балкана.

Овим гласањем уредба Владе Њемачке, након објављивања у Службеном гласнику, ступа на снагу, а почеће важити од 1. јануара, након што тренутна уредба ступи ван снаге. Уједно, прихваћен је приједлог Владе да се важење уредбе временски ограничи до краја 2023. године.

Током гласања одбијен је приједлог четири њемачке савезне државе да се квота од 25 хиљада потпуно укине, те омогући њено неограничено важење.

Иначе, радници са западног Балкана у Њемачку долазе по основу три различита основа. Један основ је поменута уредба, која омогућава запошљавање радника без диплома.

Други основ је Закон о досељавању стручне радне снаге, усвојен прољетос, који омогућава олакшану процедуру за досељавање потребних квалификованих радника, било са занатском или техничком средњом школом или факултетским образовањем из области техничких наука. Једини изузетак су информатичари, за које не треба диплома већ доказ о радном искуству.

Трећи основ је досељавање медицинског особља и његоватеља, обзиром да Њемачка има велике потребе и дефиците у овој области.

Уредба о досељавање неквалификоване радне снаге посебно је интересантна њемачким грађевинцима, који се путем Удружења послодаваца Њемачке жале да за неколико година неће имати довољно радника, те да је увоз радне снаге од виталне важности за њихову браншу. Неквалификоване раднике тражи и туристичка бранша, али је потражња за њима усљед короне опала.

Њемачки медији истичу да корона није смањила потребу за радном снагом, а усвајањем стимулативног пакета за помоћ европској привреди, очекује се нагли раст током сљедеће године који би, како је речено могао бити угрожен ако не буде било довољно радника.

Њемачки привредници су се, такође, жалили да процедуре за довођење радника трају веома дуго, а на овај проблем указивали су и грађани БиХ који су тражили радне дозволе у Амбасади Њемачке у Сарајеву. Овај проблем је био основ чињенице да је годишње у Њемачку отишло тек 29 хиљада неквалификованих радника. Обзиром да је Њемачка најавила ширење капацитета у конзуларним ођељењима, ако буде укинута квота од 25 хиљада, може се очекивати процесуирање знатно већег броја радника.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име