БиХ КОНАЧНО НАПРАВИЛА ПОМАКЕ НА ПУТУ ПРЕМА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ

0
14

Предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић рекао је да су чланови Предсједништва БиХ на дашњем састаку у Бриселу са предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом постигли оно што су жељели, а то је да се подстакне пут БиХ ка ЕУ.

„Најважније са састанка је да ће однос институција ЕУ и БиХ бити континуиран и сталан. На нама је да испунимо обавеза свих 14 приоритета из Мишљења Европске комисије, али имаћемо снажну подршку институција ЕУ“, рекао је Џаферовић новинарима након састанка.

Он каже да треба што прије увјерити институције ЕУ да се предано ради на рјешавању приоритета, јер ће БиХ тим прије добити кандидатски статус, преноси Н1.

„Урадили смо неке ствари у протеклих пет-шест мјесеци и то је јасно детектовано у извјештају Европске комисије. Ако будемо тако радили у наредном периоду, онда је сасвим реално да ћемо се показати као кредибилан партнер и онда ћемо добити кандидатски статус идуће године. То су нам рекли на свим састанцима“, додао је Џаферовић.

Он је навео да ће БиХ имати подршку од ЕУ и када је у питању рјешавање мигрантске и ковид кризе, али и регионалне инцијативе, које треба да буду корак ка чланству свих земаља западног Балкана ка ЕУ и неће бити замјена за европски пут.

Члан Предсједништва БиХ Жељко Kомшић рекао да су званичници ЕУ у данашњим разговорима са члановима Предсједиштва БиХ испољили врло коректан став, са добром жељом и намјером да се БиХ погура на путу ка ЕУ.

„Највећи дио посла је на нама, има доста ствари које морамо мијењати. Неке ће се моћи урадити у релативно кратком року, али за неке ће требати више времена па и другачије политичке околности“, рекао је Kомшић.

Он је навео да све оне тачке које задиру у измјену Устава БиХ нису ствар само административних потеза, већ питања која дубоко задиру у политичке, друштвене и етничке односе у БиХ.

„Људи из Брисела апелују на нас да будемо разумни и искористимо прилике које нам се пружају. Kао Предсједништво смо рекли да смо и ми спремни на такав начин поступати у одређеним питањима водећи рачуна која је уставна моћ и улога Предсједништва у политичком систему БиХ“, рекао је Kомшић.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име