ОРБАНОВО „ХВАЛА“ ЉЕКАРИМА ОД 2.000 ДО 7.000 ЕВРА

0
15

Мађарски предсједник је на Фејсбуку навео да ће повећање плата љекарима бити предложено у парламенту у понедељак.

Мађарска влада и љекарска комора (МОK) сложиле су се да значајно подигну плате љекарима, као знак захвалности за досадашњи рад, а у моменту када се земља суочава са даљим растом случајева корона вируса који би могли да пренапрегну здравствени систем.

Мађарска је за посљедња 24 сата пријавила 1.086 новообољелих, чиме је укупан број заражених порастао на 29.717, и 812 смртних случајева.

Kао и многе друге земље источне Европе, Мађарска се суочава са мањком радне снаге у здравству јер су њихове плате у земљи, у поређењу са западном Европом, знатно ниже.

Предсједник Мађарске љекарске коморе Ђула Kинчеш да је влада прихватила приједлог распона плата за љекаре који ће добити дуплу зараду у односу на тренутну.

У зависности од година стажа и искуства, љекари ће примати између 700.000 и 800.000 форинти (око 2.000 евра), док ће старији љекари зарађивати и више од 7.000 евра, рекао је Kинчеш.

Повећање плата у здравству о којем је Kинчеш говорио, требало би да почне од јануара и да у систем буде имплементирано током двије године, да би до 2023. године плате достигле ниво који је договорен.

Премијер Мађарске Виктор Орбан је на Фејсбуку навео да ће повећање плата љекарима бити предложено у парламенту у понедељак.

„Наше болнице ће бити изложене великим напорима идућих седам-осам мјесеци“, рекао је Орабан у видео објави на Фејсбуку.

Он је додао да се вакцина против ковида-19 не очекује прије друге половине идуће године.

„Сада је право вријеме за повећање плата нашим љекарима“, нагласио је Орбан.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име