У БАЊАЛУЦИ НЕИЗВЈЕСНА ТРКА ЗА ГРАДОНАЧЕЛНИКА, РАЗЛИКА 1%

0
63

Према анкети коју је спровела агенција Фактор плус Адриа из Београда, а која је у посједу Српскаинфо, разлика између Игора Радојичића и његовог противкандидата Драшка Станивуковића износи око један одсто у корист актуелног градоначелника Бањалуке.

За Радојичића би, наиме, гласало 37,5 одсто испитаника, а за његовог ривала Станивуковића 36,2 одсто њих.

Остали анкетирани грађани су рекли да би вољели да имају понуђену неку трећу опцију за градоначелника или да не би гласали ни за кога.

Анкета је рађена у септембру на узорку од 1.940 грађана од којих њих 89 одсто живи у граду, а остатак у приградским срединама.

Од укупног броја испитаних њих 44 одсто је изјавило да имају посао, док их је 36 одсто незапослено, а остатак од 20 одсто су били пензионери.

Укупно 78,7 одсто испитаних је рекло да ће изаћи на изборе, а 21,3 да неће.

Према истраживању ове агенције, од укупног броја испитаних њих 27,4 одсто би свој глас дало СНСД, док би 26,6 одсто њих гласало за ПДП.

Слиједи СДС са 8,9 одсто, а исто толико испитаника свој глас би дало Уједињеној Српској.

За ДНС би гласало њих три, за СП РС два, ДЕМОС 1,1, СПС 0,9 и НДП тек 0,3 одсто.

Остали грађани, њих 20,9 одсто је рекло да не би гласали ни за једну од ових странака.

Глас за партију, али не и кандидата
Занимљиво је да неки испитаници који би гласали на изборима за одређену странку не би аутоматски гласали и за кандидата којег та странка подржава.

Тако, на примјер, од укупног броја оних који би гласали за СНСД њих 90,16 одсто би гласало за Радојичића, а 2,95 одсто за Станивуковића, док остали не би гласали ни за ког или би жељели да имају понуђеног неког трећег кандидата.

Чак 15,38 одсто оних који би свој глас дали СДС изабрали би Радојичића за свог фаворита, док би њих 40,24 одсто гласало за Станивуковића, а 27,81 одсто за неког трећег кандидата.

Kада је ријеч о онима који би гласали за ПДП , њих 3,41 одсто би заокружило име Радојичића на изборном листићу, док би за Станивуковића гласало 90,78 одсто њих.

Укупно 53,94 одсто испитаних грађана који би на изборима гласали за Уједињену Српску свој глас би дали и Радојичићу, а 23,64 одсто њих би гласало за Станивуковића.

Kод симпатизера ДНС ситуација је нешто другачија. Тако би 23,64 њих гласало за Радојичића, 41,82 за Станивуковића, док 21,82 одсто жели трећег кандидата на изборима.

Око 39,47 одсто оних који би гласали за СП РС свој глас би дало и Радојичићу, а 5,26 одсто Станивуковићу.

Занимљиво је да је чак 50 одсто симпатизера СП РС рекло да не би гласали ни за једног од ова два кандидата већ би вољели да има нека трећа опција.

Укупно 33,33 одсто оних који би гласали за НДП заокружило би Радојичића на изборима, а 16,67 одсто Станивуковића.

Њих 33,33 одсто не би гласало ни за Радојичића ни за Станивуковића већ би вољело да имају понуђено неко треће име.

Они који би гласали за ДЕМОС, такође, имају различите фаворите када је у питању градоначелник.

Њих 65 одсто би гласало за Радојичића, 10 одсто за Станивуковића, а 25 одсто њих прижељкује неког трећег кандидата.

И симпатизери СПС су се изјаснили да их много не занимају коалициони споразуми политичких партија, па би тако њих 26,32 гласало за Радојичића, 5,26 за Станивуковића, а чак 36,84 одсто њих ни за једног од ова два кандидата, већ за неког трећег.

Не желе да слушају политичке теме
Грађани који су обухваћени анкетом агенције Фактор плус Адриа изјавили су да их не занимају много политичке теме, већ да би вољели да се много више прича о економији, борби против корупције и отварању нових радних мјеста.

На питање које су најважније теме за вас у Српској њих 37,8 одсто је изјавило да су то нова радна мјеста, 25,4 одсто је рекло да је за њих најважнија тема борба против корупције, 18,6 одсто је рекло да је то развој предузетништва и нова предузећа, а 9,1 одсто би жељело да доминирају теме које се тичу унапређења односа са Србијом.

О темама које се тичу уласка БиХ у Европску унију заинтересовано је тек 5,3 одсто испитаних грађана, док их је 3,8 одсто рекло да би жељели да се више разговара о темама које се тичу побољшања односа Српске са Федерацијом БиХ.

На питање шта треба приоритетно ријешити у Бањалуци, њих 24 одсто је рекло да је то покретање привредних активности и запошљавање у реални сектор.

За боље организовање здравствене заштите и превентивне прегледе изјаснисло се 22 одсто испитаних грађана, а за заустављање одласка младих и побољшање наталитета 26 одсто њих.

Око 10 одсто испитаних грађана жели да се боље ријеши саобраћај у највећем граду Српске ради гужве и боље организације, осам одсто њих сматра да треба боље ријешити обале и канализационе испусте у ријеку Врбас, а 10 одсто њих је рекло да треба ријешити путну инфраструктуру, воду, канализацију и расвјету.

Укупно 58,2 одсто испитаних сматра да Бањалука иде у добром правцу, док остали сматрају да не иде.

Kада је ријеч о медијима који имају највише утицаја у формирању става наведених грађана, њих 30,4 одсто је рекло да је то телевизија, 25,6 одсто интернет портали, 13,8 одсто дневна штампа, 8,8 одсто каже да је то радио, 8,9 одсто Фејзбук и три одсто Твитер. Остатак од 9,5 одсто је рекло да ни један од ових медија не утиче на формирање њиховог става.

Од 21,3 одсто оних који су се изјаснили да неће изаћи на изборе, њих 56 одсто је рекло да им не одговара нити једна од понуђених странака.

Остали су се изјаснили да, ипак, симпатишу неке од понуђених странака.

Тако би за СНСД гласало седам одсто оних који за сада немају намјеру да изађу на изборе, за ПДП 18,8 одсто, СДС 10,7 одсто, ДНС 3,1 одсто, Уједињену Српску 2,7 одсто, СПС 0,7 одсто, СП 0,4 одсто, НДП 0,2 одсто и ДЕМОС 0,2 одсто.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име