10 ТИПОВА КАНДИДАТА НА ИЗБОРИМА… ЗА КОГА ГЛАСАТИ?

0
100

Локални избори у Босни и Херцеговини ће се одржати у новембру мјесецу 2020. године. Иако кампања још увијек није формално почела, велики број људи који су се кандидовали већ изводе противзаконите активности кампање. Доносимо вам 10 типова кандидата на локалним изборима.

 1. Дугогодишња, свима позната њушка с вишег нивоа
  Обично особа која већ обнаша неку функцију у вишем нивоу власти или је дубоко у неком од државно битних предузећа, министарстава. Kандидује се само да би погурао цијелу листу и обично ће уступити мандат странци да га додијели неком послушном из странке.
 1. Насумично одабрана позната особа
  Особа која се доказала у нечему као што је спорт, музика, глума и генерално умјетност. Тој особи се обично обећа или да ће се више уложити у сектор који је тој особи битан или да ће она имати неку личну корист. Што је више особа била на телевизији, интернету и генерално медијима, то боље. Kако су се ствари промијениле и живимо у 2020. години, у ову категорију улазе и инфлуенсерке и инфлуенсери, YоуТубери, гејмери. Обично немају, нити ће имати било какав утицај и користе се само за повећање видљивост.
 2. Активиста/активисткиња
  Некада с друге стране власти. Сада са стране кандидата, јер је негдје успут повјеровала да може нешто да се промијени директним политичким дјеловањем, а не само притиском на власт из грађанске позиције. Ако добије мандат, сјебаће се како ствари функционишу у политици. Или ће се уклопити у систем и уживати у позицији моћи или ће одустати.
 3. Локалац који зна свију
  У свакој општини (а и мало шире) постоји онај лик који зна све и кога сви знају. Зна рају из кладионице, бабе, деде из комшилука, интелектуалце, власнике кафића, малих локалних бизниса. Није правило, али обично познаје и неке људе из парламента, врха своје и других странака. Воле га сви и има велике шансе да уђе у општинско вијеће, осим ако се не прецијени и кандидује против броја 6 за новог начелника гдје обично падне и није му јасно како.
 4. Локални богаташ
  Власник једног већег, а обично више бизниса на локалу гдје се кандидује. Некад је можда био добар с политиком која је на власти, али из разних разлога више није. Дојадило му је да га малтретирају и не дају да ради. Суштински се кандидује да би себи олакшао рад, али није искључено да би могао помоћи и другима ако има добре намјере. У другом случају се кандидује само да би поклопио и јавни и приватни сектор.
 5. Стари начелник
  Најчешће је начелник већ барем два мандата, а некад и пет. Тачно зна гдје и шта треба да уради. Зна гдје треба шта да отвори, поправи, коме да да помоћ и одлично, нимало ентузијастично рачуна подршку коју има. Сретан је тек кад зна да има подршку барем 75% бирачког тијела, јер је онда сигурно да ће добити већину. Некад је добар, некад лош.
 6. Попуњивач листе
  Овај је ту само да листа не би била празњикава. Добије “шансу” тако што озбиљнији кандидати сконтају да им треба још људи како би им се подигла вриједност листе, а није згорег да имају и покојег пријатеља, члана породице од ‘попуњивача’. Реално неће ући нигдје, али неће вас много ни смарати.
 7. Мала из странке
  Особа која свакодневно дијели по 40 постова на друштвеним мрежама о успјеху своје странке. Иначе није капацитет ни за какву позицију, али једноставно од срамоте нису могли да је не ставе на листу, јер има 400 сати мјесечно волонтерског рада у странци. Дијели летке, лијепи плакате, залаже се, убија. Ако прође, само ће му/јој рећи да маше главом и “да се смије и кад не конта фол”.
 8. Лик/уша с образовањем са запада
  Народ смо који своје признање тражи увијек негдје вани. Стога на листама, неријетко имамо људе који су се образовали у страним земљама, махом западног свијета. Увијек и без фуле има причу како је тамо негдје покупила знање и сад хоће да га имплементира овдје и помогне Босни и Херцеговини. Најчешће то није случај, него се вратила да се ухљеби, јер западно тржиште рада није баш фасцинирано њеном дипломом с Универзитета Грамблинг из Луизијане.
 9. Идеалиста
  Тај вјерује у све идеале које његова странка баштини. Ту је због идеје, програма, политике и вриједности. Само жели да поправи ствари и њему је једино битна борба за боље друштво. На друштвеним мрежама критикује све живо, па и своју странку. Ако некад случајно и добије неки мандат, брзо ће одустати, јер ће схватити како ствари раде и неће му се свидјети. Напустиће странку, учланити се у другу и поновити све исто.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име