ПЛЕНКОВИЋ: ПОТРЕБНА ЈЕ РЕВИЗИЈА ДЕЈТОНСКОГ СПОРАЗУМА

0
14

Хрватска сматра да је вријеме за ревизију Дејтонског споразума, рекао је хрватски премијер Андреј Пленковић на онлајн сједници Генералне скупштине Уједињених нација.

„Kао једна од страна наведеног споразума, Хрватска сматра да би годишњицу споразума требало искористити како би се промислило о његовим постигнућима, али и о постојећој ситуацији у Босни и Херцеговини, са циљем чврстог усмјеравања ове земље на њеном европском путу“, рекао је хрватски премијер, преноси „Јутарњи лист“.

Он је позвао на пуну једнакост Хрвата као конститутивног народа у БиХ и доношење одговарајућег изборног закона, који би, каже, спријечио изборне инжењеринге.

Пленковић је указао да је 2020, осим што је година криза и година јубилеја, па се уз 75. годишњицу УН-а и 25. годишњицу Четврте свјетске конференције о женама, такође година у којој се обиљежава и 25. годишњица Дејтонског мировног споразума, који је, каже хрватски премијер, „прекинуо најкрвавији рат у Европи од Другог свјетског рата“.

„У међувремену, овај дио Европе се темељно променио набоље, али неки проблеми опстају и заслужују нашу пуну пажњу“, рекао је Пленковић и позвао на промјену Дејтонског споразума.

Подсјетио је на Загребачки састанак на врху одржан прије 20 година и друго издање тог сусрета који се ове године виртуално одржао током хрватског предсједавања ЕУ.

„Гледајући уназад, много тога је постигнуто и пуно тога се промијенило набоље. Гледајући унапред, искрено помирење кључно је за стабилност региона. То се може градити само на истини и чињеницама, заједно са проналаском свих преосталих несталих особа и правдом за све жртве“, поручио је Пленковић.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име