МОСТ НА САВИ У ФУНКЦИЈИ ОД 2022. ГОДИНЕ

0
15

Министар комуникација и транспорта Босне и Херцеговине Војин Митровић, министар саобраћаја и веза Републике Српске Ђорђе Поповић, директор Аутопутева Републике Српске Душан Топић и представници извођача радова “Интеграл инжењеринг” а. д. Лакташи и надзора “Институт ИГХ” д. д. Загреб обишли су градилиште на мосту преко ријеке Саве код Градишке.

Изградња моста код Градишке је заједнички пројекат двију земаља, а реализује се на основу Споразума између Савјета министара БиХ и Владе Републике Хрватске.

„Ово је примјер добре сарадње и заједничке градње једног од важних инфраструктурних пројеката Републике Српске, односно Босне и Херцеговине и Хрватске. Очекујемо да се радови интензивирају и да на прољеће 2022. године отворимо овај мост који има изузетан значајан за обје земље, а нарочито Босну и Херцеговину јер се њиме омогућава повезивање на мрежу европских друмских коридора“, казао је Митровић.

Поповић је истакао да ће мост преко Саве у скоријој будућности већ постојећи ауто-пут Градишка – Бањалука повезати са мрежом европских ауто-путева, што има изузетан значај за грађане и привреду Републике Српске и Босне и Херцеговине али и регион.

“Изградња два моста преко ријеке Саве, у Градишци и Рачи, најзначајнији су регионални пројекти који се реализују у БиХ“, истакао је Поповић.

Мост Градишка спојиће бх. ауто-пут са планираним брзим путем са хрватске стране који би ишао од границе са Босном и Херцеговином преко Вировитице и Окучана до границе са Мађарском.

„Мост преко ријеке Саве код Градишке један је од најзначајнијих инфраструктурних пројеката у Републици Српској и право је задовољство бити учесник и свједок реализације овако великог и важног посла, посебно јер се на почетак изградње дуго чекало. Изградњом овог моста ће мрежа ауто-путева у Републици Српској бити повезана на европску транспортну мрежу и тако добити свој пуни смисао и значај“, рекао је Топић.

Укупна дужина моста је 426 метара, ширина је 22,6 метара а имаће четири саобраћајне траке, по двије у сваком правцу.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име