НЕЗАПОСЛЕНИМ ДЕМОБИЛИСАНИМ БОРЦИМА ДОДЈЕЉИВАЋЕ СЕ МЈЕСЕЧНИ БОРАЧКИ ДОДАТАК

0
62

Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је са руководством Борачке организације РС постигнут договор да се до краја године обезбиједи мјесечни борачки додатак за све незапослене демобилисане борце без обзира на године живота.

Вишковић је новинарима, након што су се српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, министри у Влади и он састали са предсједником БОРС-а Миломиром Савчићем и предсједником Предсједништва БОРС-а Гораном Рогићем, рекао да ће спискове ових лица у наредном периоду добити од БОРС-а, али и Завода за запошљавање.
Он је истакао да је важно добити праве информације о томе јер је раније било одређених размимоилажења у подацима којима располажу ресорно министарство и БОРС.

Kада је ријеч о исплати ових додатака, Вишковић је рекао да би било потребно измијенити законодавство о питању бораца, што је дуготрајна процедура.

„Зато је договор да добијемо те спискове гђе ће се одлукама Владе рјешавати период до краја године“, рекао је премијер Српске.

Он је додао да органи БОРС-а у међувремену треба да размотре варијанту коју је понудила Влада – да се кроз запошљавање ових бораца понуди 100 одсто поврат пореза и доприноса за послодавце који запосле демобилисаног борца од прве до пете категорије.

Вишковић је рекао да се о томе може разговарати од почетка наредне године, те да би у то рјешење била укључена и ђеца погинулих бораца.

„Такође, друга мјера би била да се кроз самозапошљавање демобилисаних бораца од прве до пете категорије и ђеце погинулих бораца, гђе би износ од 7.000 KМ по измијењеном акционом плану Завода за запошљавање био повећан на 10.000 KМ по појединцу“, рекао је Вишковић.

Он је додао да је БОРС-у понуђено и треће рјешење – израда социјалне карте поменуте категорије бораца, с обзиром на то да дио бораца због разних разлога није атрактиван на тржишту рада.

„И да видимо који је то број људи за које бисмо рјешавали да имају накнаду ако нису способни да преко самозапошљавања и запошљавања ријеше свој статус“, навео је премијер Српске.

Он је рекао да ће власти Српске тражити начин да правно и финансијски помогну људима који су оптужени или осуђени пред судовима БиХ и ван ње.

„БОРС ће нам доставити списак тих људи и виђећемо да им притекнемо у помоћ. Нисмо данас разговарали о износима и о броју људи, али радићемо на томе. Састанак је био коректан и захвалио бих руководству БОРС-а на конструктивним приједлозима“, рекао је Вишковић.

Он је нагласио да власти Српске и борци на данашњем састанку нису били супротстављене стране већ су тражили рјешење за своје колеге.

„Ја сам борац ВРС прве категорије, учесник у одбрамбено-отаџбинском рату, стварао сам Српску и на то сам поносан. Данас сам разговарао са саборцима и тражио с њима најбоља могућа рјешења да им се помогне. Надам се да смо га овог момента нашли и да ћемо у будућности трагати и за неким трајнијим о чему ће се изјаснити органи БОРС-а“, поручио је Вишковић.

Савчић је рекао да је састанак са руководством Српске резултирао добрим одлукама за дио чланства БОРС-а и бораца, а посебно оних незапослених и демобилисаних, што је прихватила Влада.

„Излазимо са састанка са оптимизмом и добром вијешћу за незапослене демобилисане борце. Ми ћемо у складу са могућностима Српске радити и даље на побољшању статуса борачке популације“, поручио је Савчић.

Он је рекао да ће органи БОРС-а разговарати о другим понуђеним рјешењима Владе.

„Свјесни смо да не можемо ријешити све постојеће проблеме, али разговараћемо када она буду на дневном реду извршне власти када се буде усвајао буџет за наредну годину у вези са борачко-инвалидском заштитом“, рекао је Савчић.

У Бањалуци је данас одржан састанак српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, премијера Републике Српске Радована Вишковића и министара у Влади Српске са предсједником Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломиром Савчићем и предсједником Предсједништва БОРС-а Гораном Рогићем.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име