ДОДИК ПОРУЧИО У ЗАГРЕБУ: „ПОТРЕБНА ЈЕ ВЕЋА ЕКОНОМСКА САРДЊА „

0
27

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик састао се са предсједником Хрватске Зораном Милановићем у Загребу.

На састанку Додика и Милановића се разговарало о ситуацији у Босни и Херцеговини и њеним евроатлантским перспективама, као и о проблемима у спровођењу Дејтонског споразума, те о положају и правима сва три конститутивна народа, Хрвата, Срба и Бошњака, саопштено је из Kабинета предсједника Хрватске.

„Интерес је Републике Хрватске стабилна и функционална Босна и Херцеговина, као и осигурање једнаких права Хрвата у Босни и Херцеговини, као равноправног и конститутивног народа. Због тога Република Хрватска не може остати пасивна и неће подржати иницијативе у смјеру једностране ревизије Дејтонског споразума које би угрозиле мир и стабилност у Босни и Херцеговини и југоисточној Еуропи. За остварење стабилне и функционалне Босне и Херцеговине важан је наставак дијалога представника сва три народа у Босни и Херцеговини, а чему је Република Хрватска, као пријатељска и сусједна земља, спремна дати свој допринос“, наводи се у саопшењу.

Додик је рекао да је било ријечи и о привредној сарадњи и пројектима које БиХ и Хрватска заједно раде.

„Потребна је већа економска сарадња“,рекао је Додик за РТЛ након састанака.

Додик је коментарисао и изградњу ауто-путева кроз Српску, те додао да нико нема намјеру ништа да руши.

„Kада градите ауто-пут, неки од објеката се вјероватно морају склонити. Једна од тема била је изградња моста у Градишци. Нико нема намјеру ништа да руши. Та је прича завршена прије 25 година. Интервенцијом хрватске заједнице у Модричи смо промјенили трасу, тако ће бити и у околини Поткозарја“, истакао је Додик.

Нагласио је да су многе ствари које се тичу Дејтона промијењене, прије свега Хрвата, а онда и Срба.

„Предсједник Милановић је хтио да се упозна са виђењима. Ја сам примарно за мир и стабилност. Нас политичко Сарајево третира као агресоре. Kако ја који сам рођен у Бањалуци могу бити агресор? Моја политика није сецесија“, изјавио је Додик.

Након састанка са Милановићем, Додик је разговарао са предсједником Владе Хрватске Андрејем Пленковићем.

Претходно, Додик је обишао Саборну цркву у Загребу и разговарао са митрополитом загребачко-љубљанским Порфиријем.

Он је такође уручио донацију Владе Српске у износу од 100.000 евра за обнову Саборне цркве Преображења Господњег у Загребу која је оштећена у земљотресу.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име