ВИЛИЋ ФОРМИРА НЕЛЕГАЛАН ШТАБ ЗА ИЗБОРЕ

0
14

Директор Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ (ДКПТ) Мирсад Вилић покушава да формира оперативни штаб за новембарске локалне изборе, који би требало да спроводи мјере из надлежности полицијских послова везане за изборни процес, иако то апсолутно није у надлежности дирекције на чијем је челу.


Вилић је од МУП-а Републике Српске затражио да именује свог представника у оперативни штаб који жели да формира, али према тврдњама нашег извора из МУП-а Српске, министар Драган Лукач одбио је да то уради. Наш извор каже да су из ДКПТ-а и у ранијим изборним циклусима покушавали да формирају оперативни штаб и да себи обезбиједе непостојећу надлежност, али да су из МУП-а Српске увијек добијали категоричан одговор.

– Као и тада, Вилић је поново добио одговор да ће МУП РС формирати свој оперативни штаб који ће обезбјеђивати складишта ЦИК-а БиХ, организовати обезбјеђење и пратњу изборног материјала и координисати друге потребне активности с циљем безбједног одржавања локалних избора. То је искључива надлежност МУП-а Српске који је задужен за укупну безбједност у Српској, па тако и за безбједно спровођење избора, и ниједна друга полицијска агенција с тим послом нема ништа – каже наш саговорник.

Савјетник предсједнице Републике Српске Жељке Цвијановић за безбједност и декан бањалучког Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин каже да је ово још један у низу покушаја да се узурпирају законска и уставна овлашћења МУП-а РС

– То је и још један покушај изборног инжењеринга, односно покушај да нелегалне институције и лица уђу у изборни процес како би могли њиме управљати и дириговати онако како то одговара неком другом, а не грађанима Републике Српске – каже Жупљанин.

Он оцјењује да је за Републику Српску и њене грађане неприхватљив сваки такав покушај, истичући да Дирекција за координацију полицијских тијела нема надлежности нити право да се мијеша у изборни процес.

– Законска овлашћења свих учесника у изборном процесу су прецизно дефинисана, а МУП Српске је у свим изборним процесима до сада показао да има капацитете и способности да свој посао одради на професионалан начин и да обезбиједи пуну демократичност у спровођењу изборних прописа без икаквих политичких уплитања – оцјењује Жупљанин.

Он сматра да ће тих покушаја бити и у будућности, али да сви треба да буду одбијени, чак и по цијену да се изборни процес доведе у питање.

– Шта ће нам избори ако ће бити оркестрирани из неког другог центра и усмјерени према томе да се изборна воља грађана креира, а не да се обезбиједи грађанима да искажу своју изборну вољу – поручује Жупљанин.

Дејтон

Бивши министар унутрашњих послова РС Радислав Јовичић каже да је Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ и уочи избора 2014. године, када је он био на челу МУП-а Српске, покушала да формира оперативни штаб за изборе, али без успјеха.

– МУП Српске је задужен за безбједност на територији РС. Безбједност је по Уставу БиХ и Дејтонском мировном споразуму у надлежности ентитета и ниједан закон, нити било каква институција не може да буде изнад Устава. И тачка – категоричан је Јовичић.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име