ШТА АКО УЧЕНИК ИМА СИМПТОМЕ КОРОНЕ: СВИ ШКОЛАРЦИ У ЈЕДНУ АМБУЛАНТУ

0
12

Повратак ученика у школске клупе највећи је изазов у вријеме пандемије вируса корона, а да би што брже спровели дијагностику и лијечење дјеце са респираторним инфекцијама, или сумњом на “ковид 19”, поједини домови здравља обезбиједили су издвојене амбуланте за школарце, док други тај потез планирају уколико се појави већи број заражене дјеце.

Да би на што бољи начин одговорили том изазову и сачували здравље дјеце, родитељи и учитељи добили су план како да поступе у случају да дијете добије симптоме акутне респираторне инфекције. Уколико ученик код куће добије повишену температуру, бол у грлу, малаксалост, бол у мишићима или пролив, родитељ обавјештава одјељенског старјешину и јавља се породичном љекару.

Учитељ, односно одјељенски старјешина, обавјештава директора, а он о томе информише Хигијенско-епидемиолошку службу надлежног дома здравља и Министарство просвјете и културе РС.

Уколико се симптоми појаве у школи, учитељ, односно наставник о томе обавјештава школског психолога или педагога, потом издваја ученика у просторију за изолацију са отвореним прозором и на дистанци од два метра са учеником чека родитеља кога позивају психолог или педагог. Родитељ би требало у најкраћем року да дође по дијете и јави се породичном љекару, а истовремено се обавјештава и директор који јавља дежурном наставнику да организује премјештање групе из учионице у којој је боравио ђак који је добио симптоме да би та учионица била провјетрена и дезинфикована, а о свему такође обавјештава и Хигијенско-епидемиолошку службу и ресорно министарство.

Дом здравља Бањалука за ове намјене формирао је АРИ/КОВИД амбуланту која се налази на Поликлиници у простору специјалистичких амбуланти из педијатрије, а улаз је са бочне стране. У обавјештењу које је објављено на интернет страници те здравствене установе наведено је да амбуланта ради од седам до 20 часова, уз три получасовне паузе, које су предвиђене за дезинфекцију простора. Након 20 часова пацијенте преузима Служба хитне медицинске помоћи.

По доласку у здравствену установу дјетету и родитељу мјери се температура, попуњавају тријажни упитник, а љекар обавља преглед на основу којег успоставља сумњу на “ковид 19” инфекцију, а потом се ради лабораторијска дијагностика, РТГ плућа и срца те тестирање на корону.

Услуге у овој амбуланти могу добити и ученици код којих је већ потврђена инфекција вирусом корона, а уколико је потребно дјеца се даље упућују на лијечење у Универзитетски клинички центар. Они који су асимптоматски, остају у кућној изолацији, а надзор над пацијентима обавља породични љекар, те педијатар, уколико је ријеч о дјеци предшколског узраста.

Директор дервентског Дома здравља Мирко Шаран каже да ће задржати постојећу организацију рада када је ријеч о лијечењу најмлађих.

– Сви за које се сумња да су заражени вирусом корона, без обзира на то да ли су школарци или одрасле особе и даље ће се лијечити у издвојеним амбулантама, као и до сада. Уколико дође до великог заражавања дјеце, издвојићемо амбуланту и обезбиједити посебног доктора, па чак размишљамо да ту амбуланту преселимо у школу – рекао је Шаран.

За изазове које доноси повратак у школске клупе спремни су и у Дому здравља “Свети Пантелејмон” Котор Варош.

– Добили смо спискове ученика онако како су подијељени у групе и у сталном смо контакту са директорима школа, који треба да сваку, и најмању, сумњу пријаве. Обезбиједили смо амбуланте у којима се прегледају пацијенти са респираторним проблемима, као и случајеви сумње на “ковид 19”. У тим амбулантама прегледају се и дјеца, али водимо рачуна о дезинфиковању просторија. План је да запослимо још једног љекара опште праксе који би се бавио “ковид” пацијентима да бисмо све ризике свели на минимум – рекао је за “Глас Српске” директор те здравствене установе Владимир Бибић и додао да је увјерен да ће уз поштовање прописаних мјера ситуација бити стабилизована. Он је додао да од почетка школске године нису имали ниједног школарца са респираторним тегобама.

Оправдање

У бањалучком Дому здравља за “Глас Српске” појашњавају да дјеци која буду прегледана у АРИ/КОВИД амбуланти краћа одсуства са наставе могу да правдају и доктор који је извршио преглед, као и доктор породичне медицине код којег је дијете регистровано, док оправдања за дуже одсуство са наставе исписује доктор породичне медицине код којег је пацијент регистрован.

– Школска дјеца која се јављају са другом симптоматологијом, односно дјеца која немају симптоме респираторних инфекција, биће прегледана у тимовима породичне медицине код којих су и регистрована те ће им у породичној медицини бити и издавана оправдања за изостанак са наставе – навели су у Дому здравља.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име