НИ КОРОНА НЕЋЕ ЗАУСТАВИТИ ОДЛАЗАК РАДНИКА

0
20

Њемачка наставља да се снабдијева радном снагом са западног Балкана јер је влада те државе дала зелено свјетло послодавцима да и у идуће три године запошљавају раднике из БиХ и држава у окружењу.

То је омогућено усвајањем такозване регулативе за западни Балкан, која ће важити све до краја 2023. године.

То значи да ће држављанима БиХ, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Србије, самопроглашеног Косова и Албаније и даље бити омогућено да, независно од формалних квалификација за добијање радног мјеста, смију допутовати на рад у Њемачку. Годишње је тако за долазак у Њемачку предвиђен укупан контингент од 25.000 људи са западног Балкана.

До сада су БиХ напуштали углавном медицинари, грађевински радници и многи инжењери, али и други кадрови који су заснивали радни стаж у Њемачкој. Економисти истичу да је очигледно да ће се након кратке паузе због вируса корона наставити тренд одласка радне снаге у Њемачку. 

– На то  су присиљени због недостатка посла на домаћем тржишту, али и све веће несигурности у овој земљи. Промјена нема, људи губе наду у боље сутра. Имајући све то у виду, људи из БиХ наставиће да одлазе. Потражња за радном снагом у Њемачкој је велика, а наше тржиште тим ресурсима располаже  – навео је економски аналитичар Зоран Павловић.

Нагласио је да ће се наставити одлазак домаћих радника у Њемачку и преко Словеније, која је, како је навео, вентил за повлачење радника из БиХ.

– Велики број наших радника ради у словеначким фирмама, које, опет, даље добијају велике послове на њемачком тржишту. Тако да ће без икаквих проблема бити настављен одлазак домаће радне снаге на инострано тржиште, прије свега у Њемачку  – истакао је Павловић.

Сличан став имају и у агенцијама за посредовање при запошљавању, у којима наводе да пандемија вируса корона неће зауставити одлазак домаће радне снаге.

– Вјерујемо да ће врло брзо лош тренд одласка домаћег становништва на рад у европске земље бити настављен јер криза у вези са вирусом корона јењава. Нови закон о запошљавању у Њемачкој омогућава грађанима да сами оду у ту земљу, без дозволе за рад и боравак и тамо потраже радни ангажман, тако да ће алармантни подаци о одласку домаћих грађана у иностранство само добити на снази – рекао је “Гласу Српске” директор Агенције за посредовање у запошљавању “Спектар” Мирослав Вукајловић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић истиче да је ситуација тренутно на домаћем тржишту нешто боља него раније кад је у питању понуда радне снаге, али да не зна до када ће то бити.

– Ова ситуација са вирусом корона допринијела је томе да Европа има и рекордну незапосленост – навео је Тривић.

БиХ је у прошлој години оборила све рекорде када је у питању одлазак становништва на рад у иностранство јер је, према званичним подацима, домаће тржиште напустило више од 15.000 грађана који су добили радне дозволе за Словенију и Њемачку.

Радна виза

Људи из земаља западног Балкана од јануара 2016. године могу добити радну визу и доћи у Њемачку – чак и без знања њемачког језика и професионалних квалификација. Предуслов је да подносилац пријаве може показати уговор о раду с послодавцем у Њемачкој и да постоји сагласност Савезне њемачке канцеларије за запошљавање (БА). Подносилац молбе мора доказати да претходно није примао социјалну помоћ у Њемачкој. Ова посебна регулатива је успостављена због великог броја азиланата и требало је да престане да важи крајем децембра ове године.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име