ВУЧИЋ НАЈАВИО ПОМОЋ СРБИЈЕ СРПСКОЈ: СРЕДСТВА ЋЕ БИТИ ПЛАСИРАНА У ПОЉОПРИВРЕДУ И МАЛИМ ПРЕДУЗЕЋИМА

0
16

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија до краја године упутити финансијску помоћ Републици Српској.

Јавност ће бити обавијештена о износу помоћи, рекао је Вучић

Навео је да Србија то сматра својом моралном обавезом и да је веома важно да људи који живе у РС чувају своја огњишта.

Додао је и да се разговарало о једној од најзначајнијих тема, јер Србија жели да буде власник и да управља аеродромом у Требињу.

Kако је додао први авион за Требиње ће моћи да полети до марта 2022. године, а учиниће се све да то буде и прије краја 2021.

Истиче да то нису мала улагања и да ће пројекат бити од значаја и за Србију и за народ у Херцеговини, Црној Гори и читавој Сарајевско-романијској области.

Погранична индустријска зона
Вучић је најавио и да је направљен и план за формирање заједничке индустријске зоне у пограничном дијелу Србије и БиХ и то посебно између мјеста у Србији и Републици Српској: Љубовије и Братунца, Малог Зворника и Зворника, као и да се види шта још може да се уради на потезу између Сремске Раче, Дворова и Бијељине.

Он је пренио да ће Србија заједно радити са РС на изградњи 17 километара ауто-пута од моста преко Саве на граници до Бијељине.

На састанку је, додаје Вучић, разговарано и од подршци младима у пољопривредној производњи и да би та подршка ишла до 12.500 евра, а посебно за развијање примарне производње и прерађивачких капацитета.

Додаје да је било ријечи о подршци малим предузећима, коју би обезбјеђивали заједнички Република Српска и највећим дијелом Србије, док би пет одсто било учешће, а 50 одсто би се обезбиједило преко кредитирања банака.

„Такође, важно је да предузећа којима управља и чији је власник држава Србија имају право учешћа на тендерима у БиХ, а неки су већ расписани. Само смо замолили да та предузећа могу да учествују у фер економској утакмици, па ко понуди најбоље и највише да побиједи“, навео је Вучић.

Једна од ствари је и текстилна индустрија, додао је Вучић и подсјетио да је у Дрвару отворена фабрика.

Разговори никад конкретнији
Александар Вучић је истакао да је Србији, а увјерен је и РС очување мира и стабилности од суштинског значаја, те да на пријетње ратом, „које слушамо готово сваког дана, морамо да одговарамо мирно, трпељиво и српљиво“.

„Ни на који начин у тој игри не смијемо да учествујемо“, поручио је Вучић.

Вучић је пренио да је разговарано о документу који је РС упутила њему, указујући да је добио више питања везано за статус Српске.

„Не морам да говорим никоме колико нам је стало до добрих односа са РС. Рекао сам да је став Србије апсолутно поштовање Дејтонског споразума, и одговорио сам на свако питање“, подвукао је он.

Додао је да Србија поштује споразуме које је потписала, јер је то оно што нам гарантује да ћемо бити поштовани од свих у међународној заједници, али је и најбоља гаранција за сигурност народа у Србији и РС.

Kаже да су разговори вођени никада конкретније, без празних флоскула, измишљених реченица да се добије у медијима простор.

Вучић је рекао да је данашњи састанак са руководством Републике Српске био до сада најсвеобухватнији.

„Разговарали смо о свим аспектима односа и сарадње Србије и Републике Српске“, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре након што се, заједно са премијером Аном Брнабић, састао са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком, предсједником Републике Српске Жељком Цвијановић и премијером Српске Радованом Вишковићем.

Састанку, између осталих, присуствовали министар финансија Србије Синиша Мали, министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и министар спољних послова Србије Ивица Дачић.

Састанак руководства Српске и Србије изазвао је велику пажњу у региону и шире и догађај прате бројни медији.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је раније да предсједник Србије мора да зна каква је ситуација у БиХ, те да је цјеловит приказ тога достављени документ о којем ће расправљати данас.

Он је навео да је основна идеја била да се види на који начин се међународна заједница различито понашала ангажујући се у БиХ и на питању Kосова и Метохије.

Додик је истакао да Република Српска ништа не тражи од Вучића, већ само жели да га информише о стању у БиХ, поручивши да је циљ Српске борба за очување статуса дефинисаног изворним Дејтонским споразумом.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име