СТОПИРАН ШВЕРЦ РОБЕ ВРИЈЕДНЕ 3,5 МИЛИОНА МАРАКА

0
19

Службеници Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ за пола године привремено су одузели разну робу вриједну 3,51 милион марака, која је била предвиђена за кријумчарење.

У УИО су навели да су најчешће одузимали дуван и дуванске прерађевине, текстил и текстилне производе, те обућу. Службеници УИО одузимали су и козметичке и хигијенске производе, парфеме и сунчане наочаре, али и мобилне телефоне и таблете, као и ауто-дијелове.

На списку одузете робе, која је била намијењена шверцу, налазе се и дрво и производи од дрвета, те алкохол, кафа, али и прехрамбени производи.

– Ријеч је углавном о роби која је била предмет царинских прекршаја, а коју службеници УИО одузимају приликом редовних активности у контролама физичких и правних лица. Ова роба има карактер привремено одузете робе, те у том смислу ми том робом не можемо слободно располагати. О коначној судбини привремено одузете робе одлучују надлежни судови по основу поднесених захтјева за покретање прекршајног поступка, а одлука суда је у том погледу коначна и обавезујућа за нас – навели су у УИО.

За правоснажно одузету робу надлежни суд обично у пресуди наведе шта ће бити с њом робом, хоће ли бити уништена или ће  се продати, или нешто треће. Та одлука обично зависи од врсте робе.

Ако надлежни суд донесе одлуку да УИО прода робу, онда та институција организује аукцију. Тако је у 2019. години УИО одржао 22 јавне аукције, те 30 директних продаја и том приликом од продаје робе остварен је приход у износу од готово пола милиона марака, тачније 499.200 КМ.

У овој години до краја јула УИО је одржао 11 јавних аукција, те три директне продаје и на тај начин “убрао” од продате робе 38.823 КМ.

– Надлежни регионални центри УИО припремају спискове робе за коју су испуњени услови за продају. У тим центрима формиране су комисије које процјену вриједност робе која је предмет продаје, с тим што постоји могућност, ако то захтијева ситуација и специфичност одређене робе, да се ангажује и спољно лице – стручњак или судски вјештак, који ће помоћи у процјени робе која се продаје – навели су у УИО.

Вриједност робе, у коју су укључени сви индиректни порези, комисија утврђује на основу расположиве документације и стварног стања робе која је изложена на продају. Ако вриједност робе није могуће утврдити на овај начин, комисија то ради на основу цијене идентичне или сличне робе на домаћем тржишту, умањене за уобичајене трошкове пословања у трговини.

Депозит

Прије почетка аукције коју организује УИО понуђачи су дужни да положе депозит у износу од 10 одсто од почетне цијене робе која се продаје. Депозит лица уплаћују безготовински на депозитни рачун УИО или готовином на благајни регионалног центра на сам дан одржавања аукције.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име