ПРОСЈЕЧНА НЕТО ПЛАТА У СРПСКОЈ ТРИ МЈЕСЕЦА ЗАРЕДОМ ВЕЋА НЕГО У ФБИХ

0
12

Просјечна нето плата у Републици Српској већ је три мјесеца заредом већа него у Федерацији БиХ, а на овај резултат је, између осталог, утицала примјена Закона о подстицајима у привреди Српске, рекли су Срни у Министарству привреде и предузетништва Републике Српске.

Из овог министарства наводе да је просјечна нето плата у Српској у априлу износила 945 КМ, у мају 950 КМ, а у јуну 958 КМ, док су у ФБиХ у овим мјесецима исплаћене просјечне нето плате од 940 КМ, 935 КМ односно 953 КМ.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић раније је рекао Срни да је у Српској настављен тренд раста просјечне плате, додавши да су у моментима када се сви суочавају са бројним изазовима у привреди на које утичу посљедице изазване појавом вируса корона овакве вијести добродошле јер говоре да је, између осталог, примјена Закона о подстицајима у привреди Српске утицала на овај резултат.

“Захваљујући овом закону укупно 429 привредних субјеката остварило је право на подстицај за 12.112 радника, којима је у просјеку увећана нето плата за 100 КМ”, рекао је Петричевић.

Он је још једном позвао привреднике да искористе могућности овог закона, аплицирају на име повећања плата радника у својим привредним друштвима.

Закон о подстицајима у привреди Републике Српске, чија је примјена почела 1. јула прошле године, успоставио је оквир за додјелу подстицаја привредним субјектима с циљем повећања конкурентности и продуктивности привреде у Републици Српској.

Подстицајна средства предвиђена овим законом додјељују се привредним субјектима по основу повећања плате радника.

Средства предвиђена овим законом се налазе у буџету Министарства привреде и предузетништва за ову годину и додјељују се привредним субјектима по основу повећања плате радника.

Свјесни предности које доноси примјена електронских сервиса, Министарство привреде и предузетништва је још током протекле године максимално поједноставило процес пријаве, те омогућило електронско подношење захтјева за додјелу подстицаја.

Тако пословни субјекти могу на једноставан начин преузети и попунити електронски образац у категорији “еПодстицај” на интернет страници овог министарства, те на тај начин без доласка на шалтер завршити процес пријаве и искористити могућности које им пружа Закон о подстицајима у привреди Српске.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име