ЛИКОВНИ УМЈЕТНИЦИ СРПСКЕ ОД 20. АВГУСТА ПРЕДСТАВИЋЕ СВОЈЕ РАДОВЕ И ЛАКТАШКОЈ ПУБЛИЦИ

0
10

Да културни живот у Лакташима живи упркос корони, доказ је и свечано отварање изложбе слика Четрнаестог сазива ликовне колоније “Ласта 2019” којом ће, уједно, бити озваничен и почетак рада Петнаестог сазива ликовне колоније “Ласта 2020”.

Изложба ће бити отворена у четвртак, 20. августа 2020. године с почетком у 20 часова у Галерији ЈУ „Центар за културу и образовање“ Лакташи.

Посјетиоци ће имати прилику уживати у различитостима приказаним у 22 умјетничке слике настале на прошлогодишњој колонији која није била тематски условљена. Тако ће бити и ове године, када ће умјетници стварати по слободном избору, односно дјела ће настајати у зависности од њихове тренутне инспирације.

На ликовној колонији „Ласта 2019“, која је трајала од 22. до 29. августа, учествовало је 10 умјетника из Бугарске, Србије, Републике Српске и Федерације БиХ, чије радове ћете моћи видјети на изложби. То су: Марија Бјелошевић, Алекса Видаковић, Емина Ханџић, Николај Русев, Симеон Панајатов, Милош Вучен, Весна Марковић, Биљана Вуковић, Љиљана Ранђић и Милица Вукојевић.

У свом тескту у којем говори о сликама насталим на прошлогодишњој колонији „Ласта“, Видосава Грандић истиче: „Сваке године је „Ласта“ место где искусно уметничко око види и сугерише, а у разговорима шири, спознајне хоризонте младих. Управо се такав сазив нашао на овогодишњој колонији: сликарски бардови из Србије и Бугарске, а с друге стране млади пуни стваралачког потенцијала. Десет уметника обогатило је фундус колоније различитим стилским стваралачким поетикама: од импресије и експресије до апстракције и енформела. Најбронији су пејзажи чија тематика је најчешћа сликарска опсервација на колонијама. Међутим, слике предела настале на овој колонији отвориле су истовремено могућност анализе приступа уметника процесу транспозиције виђеног. Како и на које све начине тај реални – предметни свет, у уметниковој имагинацији прелази у нове особености и значења.“

На ликовној колонији „Ласта 2020”, која ће трајати у периоду од 20. до 26. августа, због новонастале ситуације изазване корона вирусом, учествоваће 8 умјетника из Републике Српске, а то су: Ања Стојановић, Дајана Јекић, Тамара Бојић, Давор Грабовац, Милован Чикић, Михаило Ракита, Милица Тошић и Драгутин Хандановић.

Организатор, ЈУ „Центар за културу и образовање“ Лакташи ће и ове године, уз једно лијепо дружење, обогатити свој фундус квалитетним умјетничким дјелима разноврсних стилова, те ће на тај начин омогућити публици да ужива у различитостима које се на крају споје у једну цјелину звану умјетност.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име