БЈЕЛОРУСИЈА ПОД ПРИТИСЦИМА, ЛУКАШЕНКО НА КОЉЕНИМА ПРЕД НАРОДОМ

0
19

Понављање избора значило би смрт Бјелорусије као државе, изјавио је данас на скупу у Минску предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко.

– Руководство НАТО тражи од нас да одржимо нове изборе. Уколико бисмо им испунили жељу била би то смрт наше државе, изјавио је Лукашенко – преноси ТАС.

Лукашенко је рекао да неће дозволити предају Белорусије ни по цијену сопственог живота.

– Заједно са вама, упркос свим потешкоћама и невољама, изградили смо дивну земљу. Коме сте ви одлучили да је предате? Уколико било ко покуша да преда ову земљу супротставићу се томе, макар и мртав – рекао је Лукашенко и клекао у знак захвалности пред својим присталицама који су се окупили на тргу Независности у Минску.

– Хвала вам. Први пут у свом животу сам на кољенима, пред вама. Ви сте то заслужили – закључио је Лукашенко.

Обраћајући се својим присталицама, Лукашенко је рекао да је НАТО распоредио авионе и тенкове на само 15 минута од западне границе Бјелорусије.

– Тенкови и авиони су на 15 минута од наших граница… Повећава се војна снага на западним границама наше државе – рекао је предсједник Белорусије.

– Литванија, Летонија, Пољска и Украјина наређују нам да одржимо нове изборе – додао је Лукашенко и поручио да неће одустати од своје земље, оптуживши опозицију за улично насиље.

Он сматра да су избори били валидни јер се не може фалсификовати 80 одсто подршке.

Русија је поручила Лукашенку да је спремна да понуди војну помоћ ако је то неопходно док се демонстранти окупљају у Минску на до сада највећим протестима против реизбора предсједника.

Из Кремља је саопштено да је руски предсједник Владимир Путин рекао Лукашенку да је Русија спремна да помогне Минску у складу са колективним војним уговором, ако буде неопходно, додајући да се на Бјелорусију врши спољни притисак.

У саопштењу се не наводи одакле долази тај спољни притисак.

У протестима који трају од прошлог викенда након реизбора Лукашенка погинуле су најмање двије особе, а хиљаде су приведене. Противници тврде да су избори намјештени, што је Лукашенко одбацио.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име