СУПРУЖНИЦИ ИЗ ЛАКТАША ПРОСЛАВИЛИ 60 ГОДИНА БРАКА (ФОТО)

0
95

Узајамним поштовањем и разумијевањем сви проблеми се могу ријешити, углас су поручили Милена и Глишо Јелић из Лакташа, на прослави коју су им поводом 60 година брака и њихових рођендана организовала дјеца.

Обоје су рођени у августу – Глишо 1932. године, а Милена 1940. године. У брачне воде су упловили 7. августа 1960.

Живот их у дјетињству, кажу, није мазио. Милена је рано остала без оца, након чега је са једном сестром била привремено смјештена у Дом за ратну сирочад „Лепа Радић“ у Градишци. Глишо је, након што му је отац убијен, а мајка се преудала, већину времена проводио са баком у Санском Мосту.

Јелић је након завршене гимназије 1957. године трбухом за крухом дошао у Лакташе, гдје је упознао своју Милену. Обоје су били запослени у општини.

„Било је и других момака који су гледали у моју Милену, али мој бицикл је био најбржи. Ја сам живио у Лакташима, а Милена у Мрчевцима. Бициклом сам ишао да је видим. Када бих остао до касно у ноћ, морао бих спавати код њеног стрица. Миленина мајка ми није дала да спавам код њих“, радо се присјетио Глишо младалачких дана. С поносом истиче да је Милена стуб њиховог брака, те да је често остајала сама с дјецом док је он ишао на радне акције.

„Нисмо имали криза у браку, а све проблеме смо заједно рјешавали. Није било лако, градили смо кућу што би се рекло из ничега, све на кредит. Важно је узајамно поштовање и разумијевање. Ако имате то, све се може“, испричао је Јелић за „Независне“.

Милена додаје да је понекад било и супротних мишљења и несугласица, али, каже, када се људи воле и поштују – све се може ријешити.

„Данас млади лако ступају у брак, али се лако и разводе. Већина ступа у брак из интереса. Ми смо то радили из љубави, нисмо ништа имали, ни пара, ни стан, ни богате родитеље. Кренули смо од нуле. Све смо стекли својим радом и слогом“, истог су мишљења Јелићи.

Овај брачни пар, који плови деветом деценијом, радо се присјећа и својих љетовања и годишњих одмора.

„Нисмо љетовали у луксузним хотелима, већ прилично скромно. Примјера ради, ‘фићом’ смо ишли до Улциња. Путовали смо цијели дан, а ствари за нас четворо бисмо ставили у један мали кофер јер ‘фићо’ није имао гепек. Није нам требало много да будемо срећни. Овој данашњој омладини то је незамисливо – да у ауту немају климу и да на годишњи одмор не понесу брдо одјеће“, причају нам они.

С поносом нам представљају своје кћерку и сина, унуку, праунучад и пријатеље, те додају да им је један од најсрећнијих тренутака дан када се родила њихова унука Ања, која је данас мајка Филипа и Лене и млада успјешна пословна жена.

Деда Глишо нам је чак показао и изрецитовао неке пјесме које је вјешто писао протеклих година. Ипак, истиче, најдраже су му оне које је посветио својој јединици Ањи, коју одмила зове – сунце моје.

Забаву су им, кажу, организовала дјеца и унука.

„Инсистирали су на прослави. Ми прво нисмо били за то, у годинама смо и болесни, није то за нас, а и ова корона… Међутим, они су били упорни па нам није ништа друго преостало него да пристанемо на славље“, кажу Јелићи уз здравицу за малобројну – по броју чланова, али срећну и породицу пуну љубави.

Додају да су очекивали свечани ручак, а добили предивно изненађење на које би мало ко могао остати равнодушан. Амбијент је био невјероватан, двориште породичне куће у Мрчевцима било је украшено и декорисано до најситнијег детаља.

Оно што је још важније: атмосфера је била усијана и на врхунцу, за шта је у неку руку заслужан њихов зет.

„Пуштали су нам музику коју смо слушали кад смо били млади, то нам је зет припремио. Зна да волимо Сафета Исовића, Наду Мамулу, Тозовца, Тому Здравковића, па смо и запјевали“, кроз смијех су нам причали Јелићи, уз укусну јагњетину и здравицу. Уз жеље за здравље своје породице, али и свих добрих људи деда Глишо је рекао да овакву прославу жели и 2030. године.

Три аута у сватовима

Милена и Глишо Јелић препричали су нам како је изгледао дан њиховог вјенчања прије 60 година.

„У сватовима су била три аута: ‘фићо’, ‘стојадин’ и џип којим је ишао кум. Било је све лијепо и скромно организовано са педесетак гостију у тадашњем ресторану ‘Олиандер’ у Лакташима“, кажу Јелићи.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име