КОРОНА ПРАВИ ВЕЋУ ШТЕТУ НЕГО 2 СВЈЕТСКА РАТА ЗАЈЕДНО

0
8

Прекиди производње изазвани короном могли би да коштају глобалну економију двоструко више од хипотетичког глобалног војног сукоба, то показују цифре које се помињу у недавном истраживању Мекинси куће.

У извјештају под насловом “Ризик, отпорност и равнотежа у глобалним ланцима вриједности”, аналитичари америчке консултантске фирме процијенили су различите ризике од обуставе производње у трајању од 100 дана. Економски шокови разматрани у извјештају потичу из широког спектра могућих догађаја, од сајбер напада и трговинских редова до војних сукоба и пандемије, и разликују се у учесталости, времену и природи утицаја.

Испада да би штета од хипотетичког сценарија свјетског рата могла износити око 15 билиона долара (трилиона енг.), док би пандемија коштала колико и два таква сукоба и оставила рупу од око 30 билиона долара у глобалној економији.

Најгоре је погођена индустрија која запошљава више од 25 милиона људи.

Даље, то је три пута више од трошкова Велике рецесије, која се процјењује на 10 билиона долара, и 30 пута више од пада од великог сајбер напада.

Према Мекинси анализи, заснованој на моделу и информацијама од 325 компанија из 13 индустрија, поремећаји у ланцу вриједности могу лако избрисати више од 40 процената годишње зараде у просјеку сваке деценије. Међутим, један овако тежак догађај који омета производњу у трајању од 100 дана могао би избрисати зараду од скоро годину дана у неким индустријама.

Што се тиче конкретно индустрије, пандемија има најгори утицај на текстилну индустрију и продају ођеће, која и чини највећи удио у запослености, обезбјеђујћи најмање 25 милиона радних места на глобалном нивоу, а затим слиједе авио-индустрија, индустија намјештаја и нафтни производи.

“Иако је пандемија COVID довела до највећег и најширег шока у ланцу, она је само посљедња у низу поремећаја тога што је компаније изложило непоправљивој штети”, пише у истраживању у ком позивају компаније да буду спремне на нове ризике.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име