ПОРУКА МЛАДИМА: „СМАЊИТЕ ЗАБАВЕ И ОКУПЉАЊА“

0
17

Млади морају ограничити одласке на дружења како би помогли у сузбијању нових скокова заразе инфекцијом COVID-19, рекли су у сриједу функционери Свјетске здравствене организације (СЗО).

Уморни од ограничења кретања и жељни уживања у љету, млади људи сјеверне полутке су у неким земљама придонијели поновном порасту броја обољелих окупљајући се на забавама, роштиљима и љетовањима.

У Женеви, сједишту здравствене агенције УН-а, ноћни клубови су затворени прошле седмице након што се показало да су извор око половине случајева заразе.

„Млади такође морају преузети одговорност и питати се морају ли баш ићи на неку забаву“, рекао је шеф службе СЗО-а за ванредне ситуације Мајк Рајан, отац троје дјеце.

Подаци СЗО-а показују да постоји мање могућности да млади људи оболе од тешког облика респираторне болести од њихових родитеља или бака и дједова, али удио у броју заражених у доби између 15 и 24 године се утростручио у пет мјесеци.

Рајан је такође рекао да млади нерадо дају податке о пријатељима с којима су се дружили:

„То је неугодно, али нужно за заустављање вируса“, рекао је.

Швајцарске новине су пренијеле да су у једном ноћном клубу у Цириху, у којем су недавно регистровани обољели, неки посјетиоци дали лажна имена учесника забаве, попут нпр. „Donald Duck“, пренио је radiosarajevo.ba.

Епидемиологиња СЗО-а Мариа ван Керкхова је рекла да би млади људи морали бити опрезни јер и благи облик болести може имати дугорочне посљедице.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име