ДОДИК: НЕПРИХВАТЉИВО ДА СРББИН ИДЕ НА ОБИЉЕЖАВАЊЕ „ОЛУЈЕ“

0
21

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је за њега немогуће да представник Срба присуствује обиљежавању хрватске војно-полицијске акције „Олуја“ и да би то било некоректно према српским жртвама у Хрватској.

„Још нисам информисан да је то дефинитивна ствар, али желим да кажем да сам против тога јер мислим да није ни коректно од власти у Хрватској да тако нешто траже, нити је коректно од било којег Србина да оде на такво мјесто“, рекао је Додик новинарима у Хашанима.

Додик је нагласио да је ту ријеч о прогону, егзодусу, етничком чишћењу и убијању жена и ђеце не само на простору Хрватске него и на Петровачкој цести и многим другим мјестима.

„Ако било који Србин оде тамо у име српске заједнице, онда он томе даје легитимитет. То је неприхватљиво и мислим да се то неће догодити“, поручио је Додик.

Акција „Олуја“ почела је 4. августа 1995. године офанзивом хрватске војске и полиције и јединица Хрватског вијећа одбране на подручју Баније, Лике, Kордуна и сјеверне Далмације.

Дан касније, 5. августа, хрватска војска је ушла у готово напуштен Kнин и истакла хрватску заставу, док су колоне избјеглица преко српских територија у БиХ кренуле ка Србији.

Према подацима „Веритаса“, током хрватске војно-полицијске акције „Олуја“ из својих домова протјерано више од 220.000 крајишких Срба, а на евиденцији се налазе имена 1.869 погинулих и несталих Срба, од којих 1.220 цивила.

Међународни суд правде је у пресуди из фебруара 2015. године операцију „Олуја“ оквалификовао као етничко чишћење, али не и као геноцид, мада свјетски експерти за ту област тврде да је „Олуја“ имала све карактеристике геноцида.ст.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име