ЕВО КОЛИКО ЋЕ КОШТАТИ ВАКЦИНА ПРОТИВ ВИРУСА КОРОНА… ЗА МНОГЕ ГРАЂАНЕ ИПАК ПРЕВИШЕ?

0
34

Фармацеутска компанија Модерна планира да продаје стандардну дозу вакцине против корона вируса по цијени од 50 до 60 долара (80 до 100 KМ), што је више од цијене вакцине које ће продавати Pfizer и BioNTech, саопштио је у сриједу лист „Financial Times“ позивајући се на неименоване изворе.

Предложена цијена Модерне виша је од 39 долара (око 65 KМ) за двије дозе, што је износ уговорен од стране Pfizer и њемачког BioNTech, склопљен с америчком владом, тврди лист, наводећи да Модерна ту цијену држи за Сједињене Државе и „остале богатије земље“.

Америчка влада осигурала је Модерни готово милијарду долара финансијске помоћи за подршку истраживачким и развојним напорима за потенцијалну вакцину против Covid-19, који је досад убио око 650.000 људи широм свијета.

Портпарол Модерне рекао је да је компанија водила разговоре с владама о потенцијалном снабдијевању вакцином, званом мРНА-1273, али није дао никакве детаље о цијенама, „с обзиром на повјерљиву природу преговора и уговора“.

Pfizer, Модерна и Merck & Co већ су најавили да планирају профитирати од продаје својих вакцина, док су неки произвођачи лијекова, укључујући Johnson & Johnson, објавили да планирају дистрибуирати вакцину на непрофитној основи.

Тако је компанија AstraZeneca пристала осигурати у САД-у 300 милиона доза вакцина, по цијени од само четири долара по дози.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име