ДОДИК: АКО НЕ ПОДРЖИТЕ МЕНЕ, ПОДРЖАЛИ СТЕ КОМШИЋА И ЏАФЕРОВИЋА

0
22

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик који је потегао питање виталног националног интереса Републике Српске због прихватања одређених питања у Предсједништву БиХ чиме је угрожена Република Српска, рекао је данас у Народној скупштини Републике Српске да ако се не подржи његова изјава којом је тражио да се ово поништи, онда ћете (посланици) подржати Џаферовића и Kомшића.

„Молим вас да заштитите интересе Републике Српске. Моје покретање овог питања на НСРС је самоиницијалног карактера, а овдје је мјесто одлуке. Ми морамо као Српска афирмисати да је Република Српска мјесто одлуке и мјесто одлуке Предсједништва. Овдје се морамо појавити кад год угрозе наша права. Нећу оклијевати ни на бизарним стварима да покренем витални национални интерес. Превише је било скрнављења наших права. На вама је да одлучите шта ћете урадити. Ја вас позивам да одбацимо ове одлуке и да подржите изјаве које сам дао. У другом случају, мислим да би то било лоше за Републику Српску. Ако не подржите изјаву којом сам тражио да се ово поништи, онда ћете подржати Џаферовића и Kомшића. То је јасно“, рекао је Додик у уводном излагању.

„По сва три ова питања је угрожен интерес Републике Српске јер се задире у уставно-правни поредак. Ова питања су дуго већ у структурама одлучивања у органима на заједничком нивоу“, рекао је српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик.

„Низ материјалних повреда везан је за чињеницу да нису уважена мишљења институција Републике Српске. Неколико пута смо разматрали ово питање. И Предсједништво БиХ је враћало овај Меморандум на дораду, тражећи мишљене институција БиХ, Републике Српске и ФБиХ, али никада то није проведено. Kао што није достављено ни на тражење Предсједништва БиХ мишљење низ надлежних институција“, каже Додик.

„Ово има везе са чињеницом да се изложи НСРС према њиховој приземној логици, да се супротставимо САД-ом у погледу неприхватања оваквог Меморандума“, поручио је Додик.

„Све оно што је мимо Устава, интереса Републике Српске, мимо надлежности наших институција не може да буде прихваћено па макар на другој страни биле САД и све остале земље“, јасан је став српског члана Предсједништва БиХ који додаје:

„Нисмо против борбе против криминала и тероризма, али нећемо дозволити да нам неко то провуче кроз овакву причу“.

Међународне стране су остале изненађене да је ово прихваћено на Предсједништву, рекао је Додик.

„На сједници предсједништва сам их замолио да скину ове тачке дневног реда, они нису то прихватили. Ја сам потегао витални национални интерес.“

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име