ВИРУС КОРОНА ОСТАВЉА ТРАЈНЕ СРЧАНЕ ПОСЉЕДИЦЕ КОД ЛИЦА КОЈА СУ ГА ПРЕБОЛОВАЛА

0
28

Двије студије њемачких научника указују на чињеницу да су се код три четвртине пацијената опорављених од вируса COVID-19 развили дугорочни срчани проблеми, мада њихово стање није захтијевало хоспитализацију.

Резултате магнетне резонанце срца 100 лица опорављених од заразе вирусом корона доктори су упоредили с резултатима исте претраге обављене на 100 особа које нису биле заражене.

Просјечна старост испитаника била је 49 година, а двије трећине болесника опоравиле су се код куће.

Након нешто више од два мјесеца, међу пацијентима који су оздравили уочена је већа вјероватноћа развоја срчаних проблема у односу на остале испитанике из контролне групе.

Показало се да су код знатне већине пацијената, њих 78, настала озбиљна оштећења срчаног мишића, попут оних која се јављају након срчаног удара.

Шездесет и седам пацијената опорављало се код куће, а стање 33 пацијента захтијевало је хоспитализацију.

„Ријеч је о релативно младим и здравим пацијентима од 45 до 53 године који су се разбољели у прољеће. Многи од њих управо су се вратили са скијашког одмора и нико од њих није мислио да има проблема са срцем“, наводи кардиолог Универзитетске болнице у Франкфурту Валентина Пунтман, која је и водила студију.

Чињеница да су се код 78 опорављених (од 100) развили озбиљни срчани проблеми указује на то да болест код већине оставља посљедице на срчани мишић иако не постоје уобичајени симптоми срчаних болести, попут бола у грудима који прати ангину пекторис.

Пунтманова сматра да би, чим се пацијенту дијагностикује COVID-19, требало одмах почети с праћењем стања срчаног мишића.

У другој студији, анализирани су налази обдукције 39 особа умрлих на почетку пандемије и чија је просјечна старост била 85 година. Kод њих 24 откривен је висок ниво присуства вируса у срчаном мишићу.

„Kод пацијената с веома тешком клиничком сликом уочени су знакови виралне репликације“, рекао је кардиолог Универзитетског центра за кардиоваскуларни систем у Хамбургу Дирк Вестерман.

Резултати обје студије упућују на то да би код многих пацијената који су пребољели вирус COVID-19 могло доћи до срчаних проблема и застоја рада срца – односно до стања у коме оно не може испумпати довољну количину крви како би задовољило потребе свих дијелова тијела за кисеоником и храњивим материјама.

Прерано је говорити о томе јесу ли оштећења у пацијената који се опорављају од COVID-19 пролазна или трајна, али кардиолози су забринути.

Од почетка пандемије, особе с кардиоваскуларним проблемима, попут високог крвног притиска, болести коронарних артерија или застоја срца, знају да су изложене већем ризику од инфекције и смртног исхода.

Веза између COVID-19 и стварања крвних угрушака појавила се касније, након што су љекари почели с вирусом да повезују плућну емболију, те мождани и срчани удар.

Резултате истраживања њемачки љекари су објавили у часопису „ЈАМА cardiology“.

ОСТАВИТЕ КОМЕНТАР

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име